Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският посланик Жоел Мейер: "За Шенген чашата е на 2/3 пълна"

Снимка: Десислава Николова - Посолство на Франция в България

Срещаме се с посланика на Франция в елегантната необарокова сграда на френското посолство на улица "Оборище" в центъра на София. Дипломатическата кариера на Жоел Мейер, който е завършил гръцка литература в Националния институт по източни езици и цивилизации в Париж – едно от малкото места във Франция, където се преподава и български език, го отвежда в Гърция и Кипър, в последствие – в Мавритания и Мали. Заема поста на посланик в България от края на 2022 г., но познава страната още от момента на присъединяването ѝ към ЕС. 15 години по-късно сам пожелава да бъде назначен в София, за да види как се е променила и развила през това време държавата ни. Споделя, че онова, което го е впечатлило в България е нейната не поддаваща се на униформизация самобитност.

Погледната отвън, настоящата политическа ситуация би могла да се определи като оригинална, нодалеч не е безпрецедентна, доколкото подобен ротационен модел съществува вече в Румъния и в Северна Ирландия.

"Не аз съм този, който трябва да прецени дали това е най-добрата политическа конфигурация – отбелязва Жоел Мейер. – Но от наша страна виждаме политическа динамика и макар да са налице някои неизвестни и несигурност за бъдещето, в момента има някаква стабилност и тя е добра за България. Добра е и за Европа. Освен това, тъй като реформите са в ход, а те се отразяват пряко върху бизнес средата, това е добър сигнал за инвеститорите, включително френските, които искат да дойдат в България."

Все повече френски и европейски компании се интересуват от България според Жоел Мейер, при това не само като пазар за износ, а и с цел да сключат дългосрочни индустриални партньорства.

"България има множество достойнства – заявява френският посланик. – Има квалифицирани кадри, техници, инженери, при това често прекрасни франкофони. В края на миналата година посрещнахме повече от 100 предприемачи от областта Бретан, извънредно динамичен френски регион, дошли да проучат възможностите за инвестиране. Има чудесни примери за успешно сътрудничество и кръстосани инвестиции от българска и френска страна. Ще посоча само един – крилата и пилотските кабини на някои самолети "Еърбъс" се произвеждат и монтират в България благодарение на съвместната работа на френски и български инженери. България има едновременно географски и политически предимства, тя е членка на Европейския съюз, но и е разположена на кръстопът между Северна и Южна Европа и също така към Турция и отвъд нея – Близкия изток."

Резиденцията на френския посланик в София
Какво е отношението на Жоел Мейер към българските приоритети в момента – присъединяването към Шенген и еврозоната, пространства на свободен обмен и на свободно движение на хората?

"Мисля, че относно Шенген трябва да гледаме положително на нещата.  Чашата е пълна на 2/3 и съм убеден, че много скоро ще се напълни и последната третина. В Брюксел преговорите продължават. Все пак 26 държави и Европейската комисия подкрепят пълното присъединяване на България към Шенген. За нас това ще е добре, защото Европа ще стане напълно безопасна зона и обратно: много повече средства ще се влагат от страна на ЕС в България, за да изпълнява пълноценно задачите и отговорността си като външна граница на съюза."

Колкото до еврозоната, критериите са строги като например тези за инфлацията. Тя в България засега все още е висока, но пък "са взети мерки и те се прилагат" –  твърди Жоел Мейер. "Надяваме се България много скоро да се присъедини към еврозоната", казва той. Приемането на еврото според френския посланик ще се отрази благоприятно и на инвестициите, на индустриалното и търговско сътрудничество, дори само заради отпадането на никак незначителните комисионни при банковите транзакции.

Българската политика и приоритети естествено се разгръщат в по-голямата рамка на динамиките в ЕС, за които 2024 г. с предстоящите избори за европейски парламент е критична. Какви са прогнозите на Жоел Мейер?

"Говоря за страната, която познавам най-добре – Франция, и не мога да не посоча опасността от разрастването на влиянието на т.нар. популистки партии. Ние обаче вярваме, че Европа не е проблемът, а решението."

Иначе и Франция, както и България в момента преминава през земеделска криза. И тук Европа трябва да бъде решението, смята посланикът. Необходимо е да се промени Общата селскостопанска политика, без да се поставя под въпрос вече постигнатото, включително и по отношение на борбата с климатичните промени. Необходимо е също така да има равнопоставеност между европейските земеделски производители и земеделците от трети страни, които могат да внасят в Европа. С други думи :

"Правителствата трябва да са активни "на терени да обясняват по какъв начин Европа предлага решения. Същевременно е наложително да убедят Европа да бъде по-близо до европейските граждани и да откликва на проблемите им, за да не се обърнат към популистките партии, които не предлагат решения, а напротив – само обострят кризите и разделят хората" – заключава посланикът на Франция Жоел Мейер.

Снимки: Десислава Николова, Тодор Божинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

България изпраща 46 спортисти в Париж за Олимпиадата

Общо 46 спортисти са включени в Българската делегация на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи БОК. Знаменосци са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Освен спортистите за Париж пътуват още 40 треньори и 13..

публикувано на 22.07.24 в 11:56

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37