Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 100 години от създаването на Полиграфическата гимназия

Снимка: npgpf.com

По повод стогодишнината от създаването на столичната Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, в Съюза на българските художници откриват изложба с творби на възпитаници на гимназията, съобщи БТА. Експозицията може да бъде разгледана от 13 до 28 февруари.

Гимназията по полиграфия и фотография е единственото в България училище за подготовка на специалисти в тези области и наследник на създаденото през 1923 г. Средно училище по книгопечатане и графически изкуства.

През годините училището променя няколко пъти името си: 1931/1946 – Държавното средно графическо училище за книгопечатане и графически изкуства; от 1948 – Народна графическа гимназия; от 1952 – Техникум по графика; 1959 – Техникум по полиграфия и фотография "Юлиус Фучик“ и от 1998 вече е Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.

Тя е сред 23-те средни училища по изкуствата и по културата към Министерството на културата, където се обучават ученици по специалностите "Полиграфия", "Фотография“, "Графичен дизайн“, "Компютърна графика“, "Компютърна анимация“ и "Библиотекознание“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30