Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уестингхаус" трябва да обяви цената на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй“

Снимка: БТА

Цената на тока от бъдещите VII и VIII реактори на АЕЦ "Козлодуй" няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, колкото е средният микс за цената на тока в ЕС. Стойността на новите мощности се очаква да е до 14 млрд. евро за двата блока. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, след като подписа във Вашингтон с помощник-секретаря по международните въпроси в енергийното министерство на САЩ Андрю Лайт споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика.

Колко точно ще струват новите блокове, ще е ясно в края на март от доклада, подготвян от американската компания "Уестингхаус", с чиито реактори ще работят бъдещите мощности. Министърът добави, че решението на българското правителство е договорът да включва "фиксирани срокове и фиксирана цена“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50