Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С медийното партньорство на БНР

Български деца от цял свят се надпреварват в четене на български език

Международен конкурс избира Цар и Царица на буквите през юни

Снимка: БУ Буквар - Кобленц

Група родители от германския град Кобленц са причината за създаването на Българско неделно училище "Буквар" в града. От 2021 година то вече е част от списъка на българските неделни училища зад граница на Министерството на образованието и науката, а учениците изучават български език, литература, география и история на България.

През тази година училище "Буквар" е домакин на вълнуващо събитие, за което участниците вече се подготвят – Осми международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина


Създаден през 2010-2011 година от неделното училище в Кьолн "Аз Буки Веди", конкурсът се провежда на различни места, предимно в Европа, а целта му е да изгражда и развива мотивацията и четивно-речевите  компетенции при децата с български произход, които живеят зад граница - разаказва пред Радио България Деяна Желева – ръководител на българското училище "Буквар" в Кобленц, тазгодишен домакин на надпреварата:


"Започваме от азбуката, тъй като по-голямата част от Европа не пише на кирилица. И на практика нашите деца изучават втора азбука. Те много се гордеят с това и ние ги подкрепяме. Българският е част от славянската езикова група и ако децата живеят във Великобритания, Германия, Испания или Италия, те са част от други езикови групи и съответно езиците им са с друга граматика, произношение, което ги затруднява. Колкото и да се стараят децата, все пак се чува, че са израснали някъде другаде" – обяснява ни Деяна Желева.

Спомен от конкурса през 2022 г.

По думите на Деяна Желева, провеждането на Международния конкурс по четене на български е важно по няколко причини – опит за учениците, стремеж към съхраняването на една традиция и не на последно място, когато се съберат родители и деца от различни градове и държави, се получава спонтанен обмен между тях, при това - без да има каквато и да е предварителна подготовка или определен сценарий. 

Какъв е регламентът?

"Всяко училище, което работи по програми на просветното ни министерство, има право да запише за участие двама първокласници и двама второкласници, а състезанието се прове жда в три кръга. В първи кръг децата четат познати текстове, изпратени от нас предварително след заявката за участие. Във втори кръг се чете непознат художествен текст, а в трети кръг, до който не достигат всички, се представя стихотворение. Повярвайте ми, че за участници от първи и втори клас това никак не е лесно."

Спомен от VI международен конкурс по четене на български

Резултатите ще станат ясни в самия ден на конкурса, в който специално жури ще избере Цар и Царица на буквите, а критериите за това са следните:

"На първо място децата да са изучили буквите, да могат да ги свързват в думи, изречения и да четат гладко. За първи и втори клас това е трудна задача. Не всички могат да се справят, но се стараят, а при нас идват най-добрите – пояснява Деяна Желева. – Второто важно нещо е произношението, и на трето място – колко изразително четат, успяват ли да предадат емоцията на автора и на героите".


Конкурсът ще се проведе на 8 юни от 11:30 часа местно време в  Hermann-Höfer-Vereinshaus в град Кобленц. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция за българите в чужбина, БНР, БТА, издателство "АзБуки" към Министерството на образованието и науката в България, две частни издателства, онлайн радио "Татковина". Наградният фонд се осигурява от издателство "Просвета", Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Консулството на България в град Франкфурт на Майн. 

Съставил Йоан Колев (по интервю на Красимир Мартинов)

Снимки: БНУ "Аз Буки Веди", Кьолн, БНУ "Буквар" – Кобленц, Германия, БТА 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14