Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийското светилище и до ден днешен се ползва от местното население за култови обреди

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище
Снимка: Венета Николова

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото е известно като Ландшафтен исторически парк "Градище". Докато се движим по пътеката с красиви гледки към планината Родопа и отсрещния Пирин, спотаени сред чукарите, ни "проследяват" костенурки, птици, риби, човешки лица и митични същества, които рисуват във въображението странни образи. Според изследователите става дума за много древно светилище, което се простира на територия от цели 500 декара.

Най-впечатляваща е т.нар. "Главата" – съвсем ясно очертано гигантско каменно лице в профил, зареяло поглед към вечността. Контурът е съвършен и ясно личи, че тук е имало човешка намеса. Според проф. Васил Марков, директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет, това е символичният образ на тракийския бог Сабазий. На върха на "Главата" археолози откриват следи от култово огнище, където траките са провеждали своите обреди

Култовото огнище на върха на Главата

"Има още две големи човешки лица на територията на "Градището". Не можем точно да ги датираме, защото те не са в културен пласт, но вероятно са от късния халколит (4800 – 4000 г. пр.Хр.)", твърди проф. Васил Марков и добавя:

"Откриваме най-много силуети и изображения на костенурки. В края на праисторическата епоха костенурката е символ на Великата богиня-майка и по-точно тя е нейният зооморфен образ. В светилището се наблюдава също и един монументален скално изваян трон, както и звездна карта, съставена от малки изсечени в скалата "панички", които ние наричаме жертвеници. Това са свидетелства за астрономическите познания на траките, които са наблюдавали небето от сакралното пространство на светилището."

Една от многото ерозирали от времето протоскулптури на костенурка

След 5,21 мин. на видео-репортажа ви отвеждаме до светилището "Градище", разположено на 8 км от етнографското село Долен Субтитрите могат да бъдат преведени автоматично от настройките в долния десен ъгъл.


В древността траките били известни най-вече с това, че могат да правят от смъртен човек безсмъртен бог, твърди проф. Марков. Според него светилището е служело именно за "обезсмъртяване". За това свидетелстват и провиралките на територията му, които до ден днешен се използват от християни и мюсюлмани, живеещи в близките села. Целият ритуал е придружен с баене и сложни обреди, за които се предполага, че са наследени от траките.

Местното население продължава да използва провиралките за своите култови обреди

"С обредното провиране през скалния отвор участникът в култа изоставя старата си смъртна същност и, излизайки "от другата страна на този свят" или на скалната арка, той придобива нова същност на безсмъртен митологичен персонаж. В наши дни това е запазено във фолклорния обред на провирането. Болният човек облича стара дреха върху нова и след като премине през каменната арка, той изоставя старата си дреха, като я окача на скалата, т.е. той става "нов здрав човек"казва в заключение проф. Марков.

Предполага се, че светилището е било използвано най-интензивно за религиозни нужди в периода ІІІ-ІІ в. пр.Хр., а най-късните следи от човешко присъствие на "Градище" датират от римската епоха (ІІІ-ІV в. сл.Хр.).

Местността Градище е обособена като туристическа зона с еко пътеки, беседки и информационни табели

Вижте още :

Снимки и видео: Венета Николова 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38