Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийското светилище и до ден днешен се ползва от местното население за култови обреди

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище
Снимка: Венета Николова

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото е известно като Ландшафтен исторически парк "Градище". Докато се движим по пътеката с красиви гледки към планината Родопа и отсрещния Пирин, спотаени сред чукарите, ни "проследяват" костенурки, птици, риби, човешки лица и митични същества, които рисуват във въображението странни образи. Според изследователите става дума за много древно светилище, което се простира на територия от цели 500 декара.

Най-впечатляваща е т.нар. "Главата" – съвсем ясно очертано гигантско каменно лице в профил, зареяло поглед към вечността. Контурът е съвършен и ясно личи, че тук е имало човешка намеса. Според проф. Васил Марков, директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет, това е символичният образ на тракийския бог Сабазий. На върха на "Главата" археолози откриват следи от култово огнище, където траките са провеждали своите обреди

Култовото огнище на върха на Главата

"Има още две големи човешки лица на територията на "Градището". Не можем точно да ги датираме, защото те не са в културен пласт, но вероятно са от късния халколит (4800 – 4000 г. пр.Хр.)", твърди проф. Васил Марков и добавя:

"Откриваме най-много силуети и изображения на костенурки. В края на праисторическата епоха костенурката е символ на Великата богиня-майка и по-точно тя е нейният зооморфен образ. В светилището се наблюдава също и един монументален скално изваян трон, както и звездна карта, съставена от малки изсечени в скалата "панички", които ние наричаме жертвеници. Това са свидетелства за астрономическите познания на траките, които са наблюдавали небето от сакралното пространство на светилището."

Една от многото ерозирали от времето протоскулптури на костенурка

След 5,21 мин. на видео-репортажа ви отвеждаме до светилището "Градище", разположено на 8 км от етнографското село Долен Субтитрите могат да бъдат преведени автоматично от настройките в долния десен ъгъл.


В древността траките били известни най-вече с това, че могат да правят от смъртен човек безсмъртен бог, твърди проф. Марков. Според него светилището е служело именно за "обезсмъртяване". За това свидетелстват и провиралките на територията му, които до ден днешен се използват от християни и мюсюлмани, живеещи в близките села. Целият ритуал е придружен с баене и сложни обреди, за които се предполага, че са наследени от траките.

Местното население продължава да използва провиралките за своите култови обреди

"С обредното провиране през скалния отвор участникът в култа изоставя старата си смъртна същност и, излизайки "от другата страна на този свят" или на скалната арка, той придобива нова същност на безсмъртен митологичен персонаж. В наши дни това е запазено във фолклорния обред на провирането. Болният човек облича стара дреха върху нова и след като премине през каменната арка, той изоставя старата си дреха, като я окача на скалата, т.е. той става "нов здрав човек"казва в заключение проф. Марков.

Предполага се, че светилището е било използвано най-интензивно за религиозни нужди в периода ІІІ-ІІ в. пр.Хр., а най-късните следи от човешко присъствие на "Градище" датират от римската епоха (ІІІ-ІV в. сл.Хр.).

Местността Градище е обособена като туристическа зона с еко пътеки, беседки и информационни табели

Вижте още :

Снимки и видео: Венета Николова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15