Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По програма на външно министерство ще бъдат съхранени икони в Ливан

Снимка: Посолство на Република България в Ливан

Екип на българското посолство в Бейрут посети Университета "Свети Дух“ в Каслик, основан през XVII век от монаси от Ливанския маронитски (християнски) орден. Те са обсъдили готовността на университета за осъществяване на проекта "Нека съхраним колекция от безценни литургични икони“. Целта е да се съхранят средновековни икони, като сред тях има и с надписи на старобългарски език. 

Проектът е част от Оперативна програма "Българска помощ за развитие“ на българското Министерство на външните работи. Консервирането ще се осъществи от български специалисти по история на изкуството и експерти по реставрация и съхраняване на икони, пише в сайта на българското дипломатическо представителство в ливанската столица, предава БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38