Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заспала е баба Дора"

Снимка: Nina Nikolina Official

В месеца на любовта Нина Николина е подготвила за своята публика две събития – премиерен концерт-спектакъл "Любовни народни песни" на 16 февруари, в който ще представи и нов сингъл.

Спектакълът "Любовни народни песни" следва тенденцията на програмата "Jazz & Traditions" – песни, интерпретирани в актуални музикални жанрове с джазово, фънки, R&B, електронно и денс звучене. До Нина Николина на сцената са перкусионистът Калин Вельов, пианистите Ясен Велчев и Мирослав Турийски, тромпетистът Мартин Ташев и певицата Таня Първанова. За концерта на 16 февруари етноджаз формацията е подготвила нов репертоар, специално подбран за деня на влюбените Свети Валентин. Убедени са, че народната песен най-добре и поетично описва любовта – омайна, щастлива, споделена или пък изпепеляваща, неосъществена, трагична… Включени са и две любовни песни от Балканите – от Албания и от Босна, които певицата ще изпълни с оригиналните им текстове на албански и босненски.

Както всички концерти на формацията, и този ще представлява интерактивен спектакъл с много импровизации от групата, разкази и "преводи" на текстовете от страна на Нина Николина и въпроси и провокации към публиката.

Нина Николина е особено щастлива, че на концертите ѝ идват поне три поколения.


"Аз като артист вярвам, че публиката трябва да се възпитава – споделя певицата. – И в този смисъл съм много щастлива, че публиката наистина обръща внимание на фолклора и започна да различава кое е истински фолклор. И се интересуват различните поколения от това, че това е една традиция, която ние трябва да познаваме, за да знаем откъде са нашите корени. За всеки нов и млад човек, който обърне внимание на фолклора, аз се чувствам истински щастлива. Защото от дълги години работя върху това този фолклор да бъде достъпен за тях. Защото, съдейки и по мои наблюдения, и по моите деца, вариантът е този – да им представим по модерен начин българския фолклор."

На 16 февруари в концерт-спектакъла "Любовни народни песни" към любовта ще бъде погледнато и с намигване към фолклорния еротикон. Тогава ще прозвучи и хумористичната песен "Заспала е баба Дора", която е четвърти сингъл от втория концертен албум на Нина Николина "Jazz & Traditions VOL. 2". Аранжиментът е на Калин Вельов, Мартин Ташев и Ясен Велчев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15