Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допитване сондира намеренията на абитуриенти от българското малцинство в Сърбия за университет у нас

На 22 и 23 февруари представят българското висше образование в Сърбия

Снимка: Гимназия Босилеград

Допитване сред завършващите ученици от гимназията в Босилеград организираха Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия, информира БТА. Целта е да се разберат нагласите на бъдещите абитуриенти за продължаване на образованието им в България и предпочитанията им към наши университети.  

През настоящата учебна година в 12 клас в Босилеградката гимназия се обучават 44 зрелостници. 32-ма от тях посещават учелните занятия на сръбски език и 12 на майчин български език. 

Абитуриенти от Босилеград, випуск 2022

Данните от допитването ще бъдат изпратени в българското Министерство на образованието, за да се вземат предвид желанията на бъдещите кандидат-студенти при разпределянето на места по определени специалности, разясни заместник-кметът на Босилеград и председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Стефан Стойков пред местния радио-телевизионен канал. 

Правото си да се запишат в български университети по Постановление № 103, освен завършилите гимназисти от Босилеград, могат да използват и български ученици от вътрешността на Сърбия. 

На 22 и 23 февруари представители на Министерството на образованието и науката ще проведат поредната ежегодна кампания за популяризиране на българското висше образование сред българската общност в Сърбия, информира още БТА. На 22 февруари те ще бъдат в Босилеградската гимназия, а на 23 февруари – в училища в Пирот и Цариброд.

Снимки: Фейсбук страница Гимназия Босилеград
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14