Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден 67% от българските деца гледат телевизия

Снимка: Pixabay

Родителите не са достатъчно запознати с това, което гледат децата им по телевизията или докато играят различни видеоигри. Това съобщи Галина Милкова от "Сова Харис“ при представянето на изследване за потреблението на медийно съдържание от деца в Съвета за електронни медии, информира БТА. Много често, когато децата стоят пред екрана, при тях рядко или изобщо не присъства възрастен и когато остават сами, често виждат неподходящо съдържание, отбеляза Милкова.

В рамките на проучването са анкетирани общо 2840 души. От тях 1305 са деца на възраст от 3 до 18 години, 1305 са родители на деца на такава възраст, а 230 са родители на деца на възраст от нула до две години. Според данните, 72,1 % от децата използват смартфон, 42% използват компютър, а 35% използват таблет. Над 90% от децата най-често гледат видеа, когато използват мобилни устройства, а общо 97 на сто използват мобилните устройства за социални мрежи и платформи като "Ютюб“, "Фейсбук“, "Тик Ток“, "Инстаграм“ и др. Проучването показва още, че 96% от децата на възраст от нула до 18 години гледат телевизия, като 67 на сто гледат телевизия всеки ден.

По думите на училищния психолог Анет Маринова, телевизията хипнотизира и измества майчината грижа. Като резултат от непрекъснатото залепване на погледа и мисленето към изображенията страда езикът, подчерта още Маринова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35