Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на мартеницата в Брюксел

Снимка: Валентина Найденова

Празник на мартеницата ще се състои днес в Брюксел с участието на културни и образователни организации, ученици и гости от България, Румъния и Молдова. Всички те ще представят традициите на своята страна.

Децата от трите държави са подготвили песни и стихотворения, предвидени са настолни игри и дегустация на билков чай. Техни връстници от три български училища в Белгия пък ще продават ръчно изработени от тях мартеници, а средствата ще бъдат дарени на центъра за терапевтична подкрепа на деца с увреждания във Варна “Карин дом".

През целия ден ще има ателиета за мартеници, базар с автентични бижута, дрехи, ръчно изработени картички и фолклорни изделия.

За втора поредна година три държави се обединяват - България, Румъния и Молдова, за да празнуват общата традиция Баба Марта”, казаха домакините от Българската културна асоциация в Белгия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20