Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

151 години от гибелта на Васил Левски

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова
Снимка: БТА

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред подвига и да си припомнят заветните думи: „… времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“.

Паметникът на Левски в Брамптън, Канада

Паметниците, издигнати в чест на Апостола на българската свобода, се простират от Цариброд в Сърбия до Чако в Аржентина, от Бердянск в Украйна до Брамптън в Канада. Най-много са те в държавите с най-големи български диаспори – Украйна, САЩ, Сърбия, Молдова, Румъния и други, като повечето от тях са изградени по инициатива на местните български общности и с подкрепата на дипломатическите ни представителства. Над 20 са и българските неделни училища в чужбина, носещи с гордост името на Васил Левски. 

Паметник на Васил Левски в Цариброд, откриване 2014 г.

За българските знаци на признателност и памет си припомняме от публикацията „Паметта за Левски по света – от сръбския Цариброд до Чако в Аржентина“ на Радио България, която стана част от Националната кампания за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола през 2023 г. 

Вижте и чуйте още за признанието, което нашите сънародници по света отдават на Апостола на свободата, в рубриката ни "С мисъл за Левски"

Снимки: БТА, Цветан Ангелов, БГНЕС

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15