Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова документална поредица за войната в Украйна с премиера в София

Сценарист и режисьор е бесарабската българка Тетяна Станева

Снимка: Facebook /Tetiana Staneva

Две години продължава войната в Украйна, започнала с руска инвазия на 24 февруари 2022 година. По данни на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, в края на 2023 г. убитите цивилни в Украйна надхвърлят 10 000, ранените са над 18 680, като близо половината от жертвите са дадени далеч зад фронтовите линии. Над 4 милиона души от населението на страната са потърсили спасение и закрила в страни от ЕС, сочи статистиката на Евростат.

"Няма как да стоиш отстрани и да гледаш на случващото се в Украйна като на някакво шоу зад стъкло. Хората трябва да разберат, че това ги касае директно" – казва Тетяна Станева, бесарабска българка, сценарист и режисьор. За да ни покаже, че случващото се в родината ѝ не е просто статистика, а събитията в Украйна засягат пряко живота ни на европейци, Тетяна започва работа по документалната поредица „Писма от войната“. Първият епизод – „Пулсът на Украйна“, ще бъде излъчен премиерно тази вечер (23.02) на специално събитие от 18 часа във Военния клуб в София. "Показвайки българите, които воюват или живеят своя цивилен живот, искам да попитам – вълнува ли се някой от това какво се случва с българската диаспора в Украйна, как влияе войната на нас? Българите в Украйна са мост между двете държави, така че войната там няма как да е нещо далечно, което не ни засяга.”

За героите на филма, за живота в Украйна две години след началото на ужаса и филмовата поредица, която показва това Тетяна Станева разказа в интервю за Радио България, поместено в публикацията ни "Писма от войната" с адресат България.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26