Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова документална поредица за войната в Украйна с премиера в София

Сценарист и режисьор е бесарабската българка Тетяна Станева

Снимка: Facebook /Tetiana Staneva

Две години продължава войната в Украйна, започнала с руска инвазия на 24 февруари 2022 година. По данни на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, в края на 2023 г. убитите цивилни в Украйна надхвърлят 10 000, ранените са над 18 680, като близо половината от жертвите са дадени далеч зад фронтовите линии. Над 4 милиона души от населението на страната са потърсили спасение и закрила в страни от ЕС, сочи статистиката на Евростат.

"Няма как да стоиш отстрани и да гледаш на случващото се в Украйна като на някакво шоу зад стъкло. Хората трябва да разберат, че това ги касае директно" – казва Тетяна Станева, бесарабска българка, сценарист и режисьор. За да ни покаже, че случващото се в родината ѝ не е просто статистика, а събитията в Украйна засягат пряко живота ни на европейци, Тетяна започва работа по документалната поредица „Писма от войната“. Първият епизод – „Пулсът на Украйна“, ще бъде излъчен премиерно тази вечер (23.02) на специално събитие от 18 часа във Военния клуб в София. "Показвайки българите, които воюват или живеят своя цивилен живот, искам да попитам – вълнува ли се някой от това какво се случва с българската диаспора в Украйна, как влияе войната на нас? Българите в Украйна са мост между двете държави, така че войната там няма как да е нещо далечно, което не ни засяга.”

За героите на филма, за живота в Украйна две години след началото на ужаса и филмовата поредица, която показва това Тетяна Станева разказа в интервю за Радио България, поместено в публикацията ни "Писма от войната" с адресат България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05