Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Хърватия работят заедно за бъдещето на Югоизточна Европа

Снимка: МВнР

По покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, министърът на външните работи Мария Габриел беше на официално посещение в Хърватия, съобщи МВнР.

"България и Хърватия са приятели и съюзници, развиващи активно и последователно партньорство, даващо стабилност и добри перспективи за бъдещото" – изтъкна министър Мария Габриел.


"Потвърдихме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, търговията, енергетиката, образованието и иновациите, за да осигурим по-трайно бъдещо развитие за нашите страни и талантите в региона. Инициативата "Три морета" и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за България и Хърватия"- допълни българският външен министър.

Мария Габриел и Гордан Гърлич-Радман потвърдиха общия ангажимент в подкрепа на регионалното сътрудничество, изразен с приетата през септември 2023г. Обща декларация на България, Хърватия, Румъния и Гърция. Мария Габриел благодари на министър Гърлич-Радман за категоричната подкрепа на Хърватия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и еврозоната. Обсъдена бе и възможността за създаване на работна група между България, Хърватия и Румъния за обмяна на добри практики в процеса на присъединяване към ОИСР.

По време на посещението си в балканската държава, българският външен министър се срещна и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15