Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските полярници се завръщат в страната ни

Снимка: БТА

Участниците от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завръщат на 21 февруари, съобщи Българският антарктически институт. Очаква се полярниците да кацнат в 15:35 ч на летище София, с полет на ITA AIRWAYS.

В групата, която се завръща у нас, са ръководителят на експедицията и директор на Българския антарктически институт и на Националния център за полярни изследвания - проф. Христо Пимпирев, морският геолог доц. д-р Райна Христова, геологът гл. ас. д-р Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, изпълнителката на научно-образователен проект Любов Костова, журналистките  Мария Чернева (БНТ) и Марина Великова (Българско национално радио), готвачът Станко Георгиев и полевите асистенти-алпинисти - Кирил Досков и гл. ас. д-р Дойчин Боянов.


По думите на ръководителя на изследователите ни проф. Христо Пимпирев, сред най-големите постижения на експедицията, работила в доста тежки условия - неблагоприятно море и ледова обстановка, е почти завършената научна лаборатория, за която са пренесени 80 тона материали. Завършени са и 12-те научни проекта, които се изпълняват по Националната програма за полярни изследвания.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37