Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдава се трайна тенденция сред младите лекари да остават в България

Снимка: БТА

239 български и 357 чуждестранни студенти от 31 държави - абсолвенти от Медицинския факултет на Медицинска академия в София, днес положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си, съобщи БТА. 

Медицинският университет в София е територия на духа и знанието, на общи принципи и споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от неговите предшественици – изтъкна пред младите лекари ректорът на университета проф. Бойчо Ланджов, по време на традиционната официална церемония в Националния дворец на културата в София.

В приветствието си към абсолвентите деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Димитър Буланов отбеляза, че се наблюдава положителна и трайна тенденция младите лекари да искат да останат да работят в България.


За първи път от повече от десет години насам, оставащите са 62,5%, сочи анкета сред випуска за 2023 г. При предходния Випуск 2022 г., съотношението оставащи и заминаващи е било 50% на 50% . Като аргумент да изберат България, настящите младите медици посочват на първо място националното самосъзнание, на второ - семейството и приятелите, на трето - моралното задължение към родината. 

От анкетираните 87,11 % искат да работят в болнични заведения и само 8,99 % като общопрактикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73 на сто от завършващите, а желаещите да станат търговски представители на фирми за лекарства са едва 0,78.


Мотивите на тези, които искат да заминат (37,5%), са по-високото заплащане в чужбина (25,66%) и по-добрата организация на здравната система (19,97%).

Повишава се положителната оценка за нивото на образованието в Медицинския факултет, като 76,86 % от анкетираните биха го препоръчали като място за обучение, а това е с над 6 % повече в сравнение с предходния випуск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50