Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Братислава гостува мултимедийна изложба за Сирак Скитник на БНР

Снимка: bulkis.sk

На 22 февруари в Братислава ще бъде представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник". Експозицията, дело на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, и екип от програмата за култура "Христо Ботев" е едно от събитията, с които БНР отбеляза кръглата годишнина от рождението на своя първи директор Сирак Скитник и 80 години от смъртта му. Сега, екип на медията ни ще гостува на българската общност в словашката столица и Българския културен институт, където ще бъде представено творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и общественик Панайот Тодоров Христов, останал в историята с псевдонима Сирак Скитник.

"Разтворим ли произведенията му, ще видим, че той е изключително актуален" – убедена е сценаристът на дигиталния проект Михайлина Павлова, според която и днес има за какво да "питаме" Сирака.

"Сирака е голям медиатор, намиращ целите на хората – посочва проф. Боян Добрев и допълва личните си усещания: – Лицето му е много приятно като излъчване и ако трябва да сме честни, може би в него има най-доброто от България през 30-те и 40-те години, като стил и дух на това време."

Панайот Тодоров Христов – Сирак Скитник (1883 - 1943)
И макар по идея на първия му, изключително напредничав във възгледите си ръководител, в някогашното Радио София да се заражда радиотеатърът, както и идеята за звукова памет, реализирана чрез Архивния фонд на медията ни, оказва се че Радиото не разполага с автентичен запис на Сирак Скитник и в мултимедията той е представен от актьора Руси Чанев.

"Тази виртуална изложба получи наградата "Сирак Скитник" за оригинално дигитално произведение. Ние ще се възползваме от гостоприемството на г-жа Ваня Радева в Братислава, за да я представим заедно с нейния създател, проф. Боян Добрев, преподавател и експерт по визуални изкуства" – пояснява Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев". Слушателите на общественото радио ще станат свидетели на проявата чрез изнесеното предаване "Какво се случва", което за първи път ще прескочи границите на България и ще може да се слуша по програма "Хр. Ботев" на 22 февруари от 17.00 до 18.00 ч. българско време.


Събитието в Братислава, на което ще присъства настоящият генерален директор на БНР Милен Митев, както и главният редактор на Радио България Красимир Мартинов, е част от активната програма на Българския културен институт за популяризиране на родното изкуство.

Преди две години Институтът в Братислава чества 50 години от своето основаване – напомня директорът на института Ваня Радева в интервю за БНР. Събитието е ознаменувано с представление на български театрален състав в Народния театър на централния площад в града. Любопитен факт е, че тази театрална сграда е строена от същите архитекти, проектирали Народния театър "Иван Вазов" в София.

Екипът на Българския културен институт успява да осъществи разнообразни дейности, представящи българската култура – концерти, изложби – но акцентът, който поставя, е върху популяризирането на българската литература, включително и чрез включване в популярната инициатива "Нощ на литературата" в европейските столици. Подготовката за тазгодишното издание на проявата вече е в ход, като се предвижда четене на романа "Времеубежище", донесъл на писателя Георги Господинов престижната награда "Букър" през 2023г. Тя вече е преведена от един от най-големите преводачи от български на словашки език Игор Хохел, научаваме още от Ваня Радева.

Чуйте разговора на Светлозар Желев с Ваня Радева и Кин Стоянов, свързан с дейността на културния институт в Братислава и представянето на мултимедийната изложба, посветена на Сирак Скитник в словашката столица:

Снимки: bulkis.sk, bnr.bg/sirak-skitnik


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14