Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

90 години от рождението на известната певица

Снимка: Фондация „Кичка Савова“

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави десетки записи за Националното радио, сред които емблематичните "Чула съм, любе, разбрала", "Раде, Раде, бяло Раде", "Йовке ле, узунджовке ле" (от село Узунджово), пренесли през времето нейната преданост към собствените ѝ корени и песенната традиция на Тракия.

Много са младите изпълнители, които певицата успя да приобщи към фолклорното изкуство не само като учител, а и като патрон на Международния фестивал "С песните на Кичка Савова". Създаден през 2008 г., форумът и до днес събира талантливи певци от различни възрасти в родното ѝ село Сладун, разположено на няколко километра от границата ни с Република Турция.  

Фондация "Кичка Савова", основана от наследниците на именитата певица, ще отбележи 90-годишнината от рождението ѝ с няколко събития. За най-значимото от тях разказва Стефка Здравкова, председател на фондацията, дъщеря на изпълнителката:

"Решихме да посветим цялата 2024 г. на тази годишнина по един много мил начин, който съответства напълно на нейната личност. Организираме виртуално турне с участието на студенти от специалност „народно пеене“ в НМА "Панчо Владигеров" и АМТИИ "Асен Диамандиев" и ученици от двете специализирани музикални училища у нас (Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" – Котел и НУФИ – Широка лъка). 


Предоставяме на младите певци възможност да изпълнят песни от репертоара на майка ми, които ще запишат на видео. Навсякъде идеята беше приета с ентусиазъм от преподавателите и техните възпитаници. Всичко това ме кара да съм щастлива и да знам, че сме на верен път. Хората помнят Кичка Савова, работили са заедно с нея в жури, по фестивали и концерти. 

За мен тя е моята майка, най-милият, най-добрият, най-всеотдайният човек. Мога да кажа, че едва след като я загубих, аз осъзнах значимостта на делото ѝ, видях колко светла диря е оставила в професионалния си живот. Всички говорят за нея с много топлота и любов. Правим каквото можем, за да запазим името ѝ живо. И всичко, което е създала, цялото ѝ творчество, да стигне до младите хора. Това беше нейният завет, на това посвети последните години от живота си. Освен че беше утвърдена певица, тя влагаше много енергия в обучението на млади изпълнители. Ние решихме да продължим нейното дело като създадем фондацията в подкрепа на младите таланти."


Следвайки своята мисия, фондацията продължава да подкрепя провеждането на конкурса в с. Сладун, в който участниците обичайно са около 1500. Организира го читалище "Изгрев", кметът на селото, подкрепяни от община Свиленград и кмета арх. Карчев, както и на Министерството на културата и Института за етнография и фолклористика към БАН. Голямата награда, която получават лауреатите, обикновено около 7 деца, е участие в майсторски клас под ръководството на Дарина Славова – една от любимите ученички на Кичка Савова, преподавател по фолклорно пеене в НМА и солистка на ансамбъл "Тракия".

През 2023 г. беше издаден сборник с 20 знакови песни на Кичка Савова – неоценима възможност за младите таланти да черпят от извора.

Песните са аранжирани за глас и пиано от композитора Георги Андреев, директор на НФА "Филип Кутев". С помощта на Ваня Монева, създател и диригент на световноизвестния хор, който носи нейното име и на Дарина Славова, студенти от НМА ги представиха на концертната сцена. Песните в този сборник ще "оживеят" отново на виртуалното национално турне чрез изпълненията на студенти и ученици, които ще прозвучат и в ефира на най-значимите национални медии.

Снимки: Фондация "Кичка Савова"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15