Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между България и Франция в различни области се утвърждава

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков изтъкна, че се утвърждава силно партньорство между България и Франция в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство. „Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога, отбеляза акад. Денков в Париж, по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон и подчерта, че страната ни ще продължи да поддържа Украйна.

"Осъзнавам куража, който е трябвало да проявят българските власти от самото начало на конфликта, за да променят парадигмата в своите отношения с Русия. Точно върху тази основа нашите две страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента"- посочи френският президент, като наблегна на необходимостта ЕС да изиграе по-ключова роля за собствената си сигурност и да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно.

Българският министър-председател акцентира на актуалните цели на страната ни по отношение еврозоната и Шенген: "Подготвяме се за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 година и след като се присъединим към Шенгенското пространство от следващия месец, ще направим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на сухопътните граници в зоната Шенген"- каза акад. Николай Денков и благодари за подкрепата и за положителната оценка на развитието на отношенията с Франция, на усилията на правителството да развие българската държава и двустранните отношения с френската страна.  Като членове на ЕС и НАТО нашето сътрудничество не само укрепва и гарантира сигурността на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло, каза още Денков, цитиран от БТА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16