Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата на българската общност в Косово бяха тема на разговор между Илияна Йотова и Хаджи Байрактари

Посланикът на Косово благодари на българската държава за последователната ѝ позиция в подкрепа на мира

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари
Снимка: Президенство

Вицепрезидентът  Илияна Йотова се срещна в президентството с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари, съобщи прессекретариатът на институцията. Сред основните теми на разговора бяха гарантирането на мира и сигурността на Балканите, засилването на двустранните отношения и правата на българската общност в Косово.

Илияна Йотова и Хаджи Байрактари бяха единодушни, че е необходима по-голяма активност за осъществяването на двустранното сътрудничество в различни сфери.

Посланикът на Косово благодари на българската държава за последователната ѝ позиция в подкрепа на мира в балканската страна и нейната международна и европейска интеграция. Илияна Йотова припомни, че през 2018 г. България постави във фокуса на своето председателство на Съвета на Европейския съюз темата за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. "Ако на Балканите няма стабилност и мир, няма стабилност и мир за цяла Европа", изтъкна вицепрезидентът.

Обсъдени бяха и правата на българската общност в Косово и конкретните стъпки за нейното признаване, както и включването ѝ в Консултативния съвет към косовския президент. Хаджи Барайктари увери Илияна Йотова, че властите в страната ще предприемат всички необходими мерки, за да не се допусне натиск върху самоопределянето на косовските граждани с българско самосъзнание при предстоящото преброяване на населението.

В края на срещата Илияна Йотова предложи в София да бъде организиран балкански фестивал, който да представя културата на балканските народи, с акцент и върху българските общности, които живеят на Балканите.

По-рано днес от МВР съобщиха, че за първи път делегация на ведомството, начело със заместник-министър Ивелина Дундакова е на работно посещение в Косово, където е провела среща  Бардил Добра – заместник-министър на косовското вътрешно министерство, отговарящ за административната реформа, информира БТА.

Близо 15 000 души в Косово имат българско самосъзнание. За последните 5 години в парламента в Прищина са внесени 2 петиции с искане българите да бъдат признати за национално малцинство и да бъдат вписани в Конституцията на Косово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05