Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априлци очаква хиляди гости за Празника на сланината и греяната ракия

Снимка: БГНЕС

Старопланинският град Априлци е домакин на един от най-колоритните и вкусни български фестивали  - Празникът на сланината и греяната ракия. На 24 и 25 февруари,планинското градче, сгушено в подножието на вр. Марагидик, се готви да посрещне над 10 хиляди гости от страната и чужбина. Очаква ги "Бабината гозба", приготвена в "Големия Чорбаджийски тиган", както и други типични балканджийски специалитети. Навсякъде ще се предлага люта греяна ракия. Благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година, обещават от Община Априлци, която е организатор на проявата.


Програмата на големия февруарски празник включва цяла поредица кулинарни конкурси - за най-крехка и вкусна сланина, за най-вкусно тестено ястие, за най-блага, ароматна, идеална на градус и чудесна на вкус ракия, за най-вкусно и атрактивно мезе и др. А за доброто настроение на гостите ще се грижат самодейни фолклорни състави от региона и от цялата страна, които ще представят и местни традиции и обичаи.

"Празникът на сланината и греяната ракия е не само възможност за забавление, но и начин хората да се запознаят отблизо с местната култура и история, да подкрепят местните производители и занаятчии, както и да се насладят на красотата на Априлци през зимата"- твърдят от Общината.


Вижте още: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17