Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Снимка: YouTube

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща в детска пиеса за пиано.

Калина израства в семейството на изключителни музиканти. Баща ѝ е Георги Андреев – утвърден композитор, диригент, аранжор, изпълнител на гъдулка, главен диригент и директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Майка ѝ – Нели Андреева – е известна народна певица, дългогодишна солистка и хормайстор на ансамбъл "Филип Кутев" и ръководител на вокална формация "Нуша". И двамата започват творческия си път от фолклора, но напускат границите му и на тази база творят възхитителна музика, често съвместно със световни имена като Милчо Левиев, Джос Стоун и др. Така че Калина от малка е закърмена с качествена музика, а майка ѝ я насочва към джаза, който Калина по-нататък по обясними причини комбиниран с етно музика. С баща си има уроци по композиция и оркестрация.

След музикалното училище в София, което завършва със специалност контрабас, Калина е студентка в НМА "Панчо Владигеров" – София. Паралелно с това участва в различни формации и проекти, а през 2023 г. издава дебютния си самостоятелен албум "Посока". Идеята за него датира от години, но реализацията му идва едва когато Калина става част от проекта на тромпетиста Михаил Йосифов "Новините в джаза". Тогава тя за първи път чува реализирана своя авторска етно-джаз пиеса и това ѝ дава кураж да пристъпи към осъществяване на мечтата си.


Стиловете, вплетени в албума, са все любими на Калина – фънк, ар ен би, джаз, етно, соул – всичко, с което е израснала като личност и музикант.

Калина Андреева е автор на музиката, текста и аранжимента на всички песни в своя дебютен албум "Посока". Алекс Нушев осъществява записите, в които освен Калина – вокал, контрабас и синтезатор – участват още Георги Ангелов (тромбон), Александрос Красидис (саксофон), Красимир Зафиров (китара), Ивайло Манев (барабани) – всички те добре стиковани от съвместното музициране в "Новините в джаза". Специалният участник в албума "Посока" е Мартин Владимиров на гъдулка.

За албума си "Посока" Калина казва:

"Тематиката на албума е моята вяра, проблемите в живота, генерално на човека, и на това как той излиза от тези проблеми, как се справя с ежедневието, със стреса, със забързаността на живота. Просто този албум е моят начин да изразя себе си и начина, по който аз се справям. Това е нещо, което винаги съм искала да направя, и най-сетне успях да го постигна!"

Песента, дала име на дебютния албум на Калина Андреева е "Посока".

Снимки: YouTube /@KalinaAndreeva-Kalimankaa, bgma.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15