Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Марин Райков: Великобритания се утвърди като ключов партньор за България

Задълбочаване на контактите на посолството с диаспората в Обединеното кралство, отчете дипломатът

Марин Райков
Снимка: БГНЕС

Мандатът на Марин Райков като посланик на България в Обединеното кралство изтича на 1 март. Бившият посланик в САЩ и настоящ зам.-външен министър Тихомир Стойчев ще го замени в Лондон.

Марин Райков заяви пред БНР, че е положил много усилия за развитието на британско-български отношения и като краен резултат е подписана Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Обединеното кралство от вицепремиера и външен министър Мария Габриел и Джеймс Клевърли, тогава министър на външните работи на Великобритания, който сега оглавява вътрешното министерство. Райков е дълбоко убеден, че „в икономическата сфера има колосален нереализиран потенциал в двустранните отношения. Обединеното кралство се утвърди като ключов партньор на България в момент, в който ние се изправяме пред изпитания за сигурността на нашия регион, на Европа", посочва дипломатът.

Българи чакат пред посолството в Лондон за да дадат гласа си във вота на 4 април (архив)

"Освен в двустранен план, мога да кажа, че за мен беше много важно и разгръщането на тези много задълбочаващи се контакти на посолството с нашата диаспора и общност както в Англия, така и в другите части на Обединеното кралство. Преди дни открихме помещенията на бъдещото консулство в Единбург, което ще обслужва административно немалък брой наши сънародници в Шотландия, но също и в Северна Англия. След много усилия успяхме да получим разрешение за начало на строителството на българския православен храм към посолството. Всичко това благодарение на разбирането, което проявиха моите британски контрагенти, които приеха всичките ни аргументи, за да дадат своето съгласие. Но, държа да подчертая, и благодарение на българското правителство, включително финансова подкрепа, на Министерството на външните работи и министър Габриел.

По отношение на нашата общност определено мога да кажа, че имаме съществено динамизиране на отношенията и то в един чувствителен период, когато поради Брекзит много от хората изпаднаха в известни затруднения, най-вече по придобиването на статут на уседналост, промяна в техния живот вследствие на излизането на Обединеното кралство от ЕС. Мисля, че разширението на Консулската служба в посолството в Лондон също имаше голямо значение за по-гладкото обслужване на нашите сънародници", добави посланик Марин Райков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02