Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Делчево
Снимка: Георги Хаджийски

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват теренни проучвания, осъществени от Центъра за икономически изследвания в Скопие. Резултатите са от три проучвания, реализирани по проекта "Северна Македония – крайгранични икономически връзки с България: неизползван потенциал?". Проектът е финансиран от Българска помощ за развитие. Резултатите бяха представени в Берово. Изследването е проведено от специално обучени за целта младежи от трите общини.

Средната възраст на българите, посетили трите общини на Северна Македония през 2023 г. е около 40 години. Средно-месечното потреблението на услуга от българи, посетили  региона е около 253 евро. Най-много българите харчат в по-големите магазини, стоматологичните клиники и за медицински услуги.

Пехчево
Подобряването на пътната инфраструктура и отварянето на граничния пункт "Клепало" би увеличило посещенията с 21%. Поради близостта до граничния пункт "Деве баир" (20 км.), най-много българи посещават Делчево. Гостите са с 20 до 40 пъти повече спряма Берово и Пехчево, които са отдалечени на 45 и 36 км. от България. Приходите от българите, посетили Делчево са 4.9% от доходите в общината, за Берово това са 1.4%, а за Пехчево 2.4%.  

България е пети по значимост търговски партньор на Северна Македония и втори по отношение на износа на бившата югорепублика. През 2023 г. стокообменът надхвърли 1 млрд. евро.

425 000 македонскии граждани са посетили България и 285 000 българи са пътували в Северна Македония през отминалата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06