Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общото събрание на адвокатите сигнализира за опити за поръчково паралелно правосъдие

Снимка: БТА

В декларация Общото събрание на адвокатите изрази “публично възмущение и нетърпимост” по повод изнесенените данни “за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление”.

Намиращият се в неизвестност Петьо Петров - Еврото от години се свързва с аферата “Осемте джуджета” за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи, а убитият неотдавна притежател на таен клуб SS за избрани съдии и прокурори Мартин Божанов - Нотариуса – с имотни измами, подкупи и изнудване.

Адвокатите изтъкват, че ако са верни публично изнесените факти за срастване на висши магистрати с престъпността и за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните. Акцентирайки върху “пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по скандалните разкрития”, те призовават да бъде сезиран специалния прокурор за разследване на главния обвинител, който да започне самостоятелно разследване.

Нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт, опити за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие” – за всичко това сигнализира Общото събрание на адвокатите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42

Министърът поздрави за 6 май българските военни на мисии в чужбина

Достойното участие на български военни в операции и мисии на НАТО и ЕС направи България желан партньор за съвместните подготовки и учения, изключително необходими в условията на военни действия, кризи и несигурност. Това каза служебният..

публикувано на 30.04.24 в 17:28

Предвижда се обмяна на IT специалисти между България и Армения

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на високотехнологичната..

публикувано на 30.04.24 в 17:06