Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умни чорапи" помагат на хора с деменция в България

Снимка: БНР Шумен

Грижа за възрастните, които често изпадат в паника, защото са забравили пътя към дома. Тази съпричастност стои зад "умните чорапи", с които учениците от Клуба по роботика на шуменското училище "Панайот Волов" искат да помогнат на хората в златната възраст да изживеят по-леко своите старини.

"Въпреки че сме все още деца, ние се интересуваме от социални теми", казва Лариса Мартинова. И обяснява смисъла на техната идея:

"Нашият проект е насочен към хората с мозъчни проблеми – деменция, аутизъм. Заехме се с него, защото смятаме, че в България тези хора са неглижирани от обществото и не се полагат толкова усилия към тях. А за да бъдат те подпомогнати, е необходимо да се вложат много финанси."

Идеята е в чорапите на дадения човек да се постави тракер, който проследява неговото местоположение. Устройството е сравнително евтино и лесно може да се купи от интернет.

"Тракерът предава информацията в приложение, предварително програмирано от компанията, която го изработва и предлага – обяснява Лариса. – Устройството може по всяко време да посочи къде се намират хората, които са обули чорапите – включва се в разговора и Симона Ганева. – Решихме да сложим тракера в плетени чорапи, тъй като искахме да съчетаем българските традиции със самия проект. Освен това чорапите са нещо, което много трудно може да бъде премахнато, например по средата на улицата."

И тъй като тази част от проекта изисква доза креативност и умения, далеч от мирогледа на повечето млади хора, водеща в ръкоделието става Пламена Неделчева.

"Научих се да плета от моята баба и затова тук бях доста помагаща, ако мога така да се изразя – казва тя. – Показах на момичетата неща, които не всички знаеха. Много голяма помощ ни оказа и госпожата по английски – тя се занимава с плетене и знаеше как се изработват чорапи, така че ни показа как точно става процесът."

Когато прототипните чорапи са готови, към тях се поставя проследяващият чип. Решение, което изисква елегантност и практичност, смята Лора Маринова:

"Към чорапа пришихме джоб, чиято големина съобразихме с тази на джпиес тракера. После пъхнахме устройството и поставихме лепенка, за да може то да се изважда – например когато чорапите трябва да се перат."

Водени от алтруизъм, учениците от Клуба по роботика стигат до идеята за "умни чорапи", подтикнати и от личен мотив.

"Вдъхнови ни да направим точно този проект, понеже имаме близки и познати с мозъчни заболявания и искаме да помогнем освен на тях, и на техните близки", споделя Симона.

Момичетата са доволни от първите тестове и се надяват много хора скоро да се възползват от техния продукт.

Текст: Диана Цанкова (по репортаж на Деян Герговски от БНР Шумен)

Снимки: БНР Шумен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52