Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

Снимка: Дарина Григорова

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската православни църкви.  


В словото си, епископ Герасим изказа радостта си да служи на този светъл празник, в който отбелязваме паметта на архиепископ Серафим Богучарски – небесен покровител на страната ни, многократно показал любовта си към българския народ. 

След смъртта си, отец Серафим продължава да бъде утеха в трудни мигове на вярващите и да се застъпва молитвено за тях, свидетелство за което са многобройните чудеса, свързани с храма. И до днес потокът от богомолци пред саркофага на софийския светец не секва, където всеки отправя молитвите си, с надеждата за изцеление на нелечими болести и недъзи.

Снимки: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април отбелязваме 55-тия Международен ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г., в 6 часа и 7 минути по Гринуич (9 ч. и 7 мин. московско време), с кораба "Восток 1" Юрий Гагарин започва своята паметна за човечеството обиколка..

публикувано на 12.04.24 в 05:15

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Изкуството от Античността до ранния модерен период събира в София учени от Балканите

От 11 до 13 април в София ще се проведе традиционната международна научна конференция "Изкуствоведски четения", модул "Старо изкуство". Целта на организирания от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките форум, е..

публикувано на 11.04.24 в 05:35