Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Снимка: РЕМО „Етър“

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание, както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия към освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Те могат да бъдат разгледани от посетителите на музея на открито "Етър" край гр. Габрово между 1 и 5 март. Експозицията е разположена в най-голямата сграда на етнографския комплекс, която за първи път отваря врати за посетители.

"Пушката е "Уинчестър", модел 1866 година, с която Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя – отбелязва Тихомир Църов, експерт в културната институция. – Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от Апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм".

Револверът на Райна Княгиня

Сред ценностите, гостуващи в рамките на инициативата на музея "Така извоювахме свободата", са жезълът на граф Игнатиев, револверът на Райна Княгиня и други.

Снимки: РЕМО „Етър“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05