Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Снимка: РЕМО „Етър“

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание, както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия към освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Те могат да бъдат разгледани от посетителите на музея на открито "Етър" край гр. Габрово между 1 и 5 март. Експозицията е разположена в най-голямата сграда на етнографския комплекс, която за първи път отваря врати за посетители.

"Пушката е "Уинчестър", модел 1866 година, с която Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя – отбелязва Тихомир Църов, експерт в културната институция. – Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от Апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм".

Револверът на Райна Княгиня

Сред ценностите, гостуващи в рамките на инициативата на музея "Така извоювахме свободата", са жезълът на граф Игнатиев, револверът на Райна Княгиня и други.

Снимки: РЕМО „Етър“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56