Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разказва за българите в Западните Балкани през XIX–XXI в.

Изложба "Българите в Западните Балкани през XIX – XXI в.“ се открива днес в 15.30 ч. в галерия "Старата череша" в кюстендилското село Раждавица. Фокусът е поставен върху миналото и настоящото на българите, населяващи четири държави – Албания, Косово, Северна Македония и Сърбия, разположени в част от територията, добила популярност като "Западни Балкани", съобщават от галерията. 

Представените материали са от областта на историята, езика, етнодемографията, културата и традициите на българите в региона – важни свидетелства за съхраняване и поддържане на националната идентичност и памет. 

Събитието е по проект "Българите в Западните Балкани (100 години преди и след Ньой)" към Фонд "Научни изследвания" – Министерство на образованието и науката. Базова организация – Институт за исторически изследвания при БАН. "Поканени са балканци, който обичат балканския бит и култура, който ни обединява, а не ни разделя", отбелязват още от галерията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45