Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев в Анталия: Приоритет за България и Турция е разширяването на сътрудничество

Ескалацията на войната в Украйна расте, това трябва да ни тревожи - посочи президентът по време на дипломатически форум

Снимка: БТА

Приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността, посочи президентът Румен Радев след среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха в Анталия, където Радев участва в дипломатически форум по покана на Ердоган, предаде кореспондентката на БНР Мира Стефанова. 

Радев заяви, че е поканил Ердоган да посети България и се надява това да стане още тази година. "Зависи, разбира се, дали ще имаме устойчиво правителство. Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и актуализация на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на много нови възможности за сътрудничество", каза още българският президент.

Тема на третото издание на дипломатическия форум в Анталия е насърчаването на дипломацията като средство за преодоляване на кризите. "Ескалацията на войната в Украйна расте. Това трябва да ни тревожи и да си даваме сметка, че не можем в никакъв случай да взимаме решения, които могат да доведат до разрастване на този сблъсък и териториално, и като нови оръжия“, посочи Радев. 

Румен Радев

Той подчерта, че иска да види повече от министъра на отбраната Тодор Тагарев. "Аз искам да видя министър на отбраната, който ще работи приоритетно за сигурността на страната ни. Напоследък обаче забелязваме странни критерии за оценка на министри. Например, един лидер от управляващата коалиция /Кирил Петков от ПП/ възкликна, че министър Тагарев трябва да остане, защото много го харесвали в Украйна. Нека го попитат какво прави за сигурността на България", посочи Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30