Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация посети българите в село Заря в Одеска област

Снимка: БТА

Делегация, водена от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, посети на националния празник българското село Заря в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област. “Гордея се, че тук има българи, които носят България. Вие пазите традициите, помните миналото и имате съпричастност”, каза в приветствието си Росица Кирова.

Преподавателката по български език в местното училище Елена Арнаутова разказа на гостите за традициите и обичаите, за бита и живота през близо 200-годишния период на българите в селото, паметта за които се съхранява в голям музей в местния Дом на културата. Децата от ансамбъла за български народни инструменти “Хоро” пък изпълниха българска народна музика.

Домакините Георгий Чикликчи, директор на селскостопанското предприятие “Дружба”, и генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов заявиха, че посещението на високите гости е изключително важна подкрепа за българската общност особено по време на войната в Украйна.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30