Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация посети българите в село Заря в Одеска област

Снимка: БТА

Делегация, водена от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, посети на националния празник българското село Заря в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област. “Гордея се, че тук има българи, които носят България. Вие пазите традициите, помните миналото и имате съпричастност”, каза в приветствието си Росица Кирова.

Преподавателката по български език в местното училище Елена Арнаутова разказа на гостите за традициите и обичаите, за бита и живота през близо 200-годишния период на българите в селото, паметта за които се съхранява в голям музей в местния Дом на културата. Децата от ансамбъла за български народни инструменти “Хоро” пък изпълниха българска народна музика.

Домакините Георгий Чикликчи, директор на селскостопанското предприятие “Дружба”, и генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов заявиха, че посещението на високите гости е изключително важна подкрепа за българската общност особено по време на войната в Украйна.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49