Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчев и топъл понеделник у нас, в Западна Европа - облачно и дъждовно

Снимка: БГНЕС

В понеделник ще бъде предимно слънчево, но следобед от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта над цялата страна ще се заоблачи. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт и с него дневните температури ще се повишат. Минималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в София – около 3°, а максималните – между 14° и 19°, в София - около 14°.

Преди обед над планините ще бъде предимно слънчево, но следобед от запад облачността ще започне да се увеличава и на отделни места в масивите от Западна България ще започнат валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 2°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер и през нощта срещу вторник облачността ще се увеличи, но ще остане без валежи. Максималните температури ще бъдат 8°-11°, а на морската вода – 8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над западните райони на Балканския полуостров облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд, в планините - от дъжд и сняг. Преди обед над останалата част от полуострова ще преобладава слънчево време. В следобедните часове облачността и над Гърция и акваторията на Егейско море ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд. В Атина ще бъде 19 градуса, в Белград – 18, в Истанбул – 15, Букурещ – 14.

Над по-голямата част от Западна Европа и Пиренейския полуостров облачността ще бъде значителна, на много места с валежи от дъжд. Променлива, в следобедните часове по-често значителна ще бъде облачността над Източна Франция и централноевропейските страни, но почти без валежи. Сняг ще вали в района на Алпите, Скандинавския полуостров, Беларус, както и в северните райони от Европейска Русия. Средиземноморски циклон ще определя облачното и дъждовно време в Централното Средиземноморие. В Рим ще бъде 16 градуса, в Мадрид – 12, в Париж и Виена – 11, в Мюнхен – 9, в Стокхолм – 4, в Санкт Петербург и Москва – 2.

В Чикаго ще бъде 23, в Кейптаун и Мелбърн – 22, в Ню Йорк – 13.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59