Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

Илхан Кючюк: Посещението на Лили Иванова в Брюксел е част от пъзела на културната дипломация на България

Снимка: lili.bg

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския евродепутат от ДПС и съпредседател на "Алианс на либералите и демократите за Европа" в ЕП Илхан Кючюк. Близостта на датата с Националния празник на България 3 март не е случайна:

Илхан Кючюк

"Аз винаги съм вярвал, че културата свързва хората и ние дължим много, като общество и като политици на българската общност, която по различни причини е решила да емигрира. Покрай идеята за дните около националния ни празник и предпочитанията на самата Лили Иванова се спряхме на датата 6 март. Концертът представлява само една част от гостуването на примата на българската музика в Брюксел" - уточнява евродепутатът Илхан Кючюк в интервю за БНР.

Друга част е приемът ѝ в голямата община на Брюксел, където Лили Иванова ще получи почести, които все още се пазят в тайна. В Европейския парламент ще бъде представена и дейността на фондацията с нейно име, като целта е популяризиране на българската музика и култура. Именно от учредяването на Фондация "Лили Иванова" от самата певица през лятото на 2023 година се заражда и идеята за гостуването й в сърцето на Европа, спомня си българският политик.


"Аз присъствам в годината поне на два концерта на Лили Иванова и държа да отбележа, че съпругата ми е големият фен на Лили Иванова. Покрай нея бях въвлечен в творчеството й. Но идеята за концерт в Брюксел беше на много по-заден план. Една сутрин, когато пътувах за поредното политическо мероприятие, реших да проверя основните новини през деня и видях, че журналистката Валерия Велева е публикувала голям репортаж за това какво иска да направи Лили Иванова с всичко, което притежава - и материално, и всичко, свързано с творчеството й. Разбрах, че идеята е да направи фондация. Бях впечатлен от историята ѝ. Предложих на Валерия Велева да направим представяне на фондацията в Брюксел, започнахме да работим по идеята и се срещнахме с екипа на Лили Иванова, които от самото начало ни казаха, че идеята е прекрасна, но че тя е преди всичко певица и, ако няма в центъра на това събитие нещо свързано с музика и пеене, няма как да я привлечем. Така решихме да организираме концерт и се спряхме на зала "Флаже"."

Достойно място за гласа на изпълнител като Лили Иванова. "Тина Търнър на Източна Европа" - както я нарича пред БНТ самият Дидрик де Схатцен, генерален секретар на европейската либерална партия АЛДЕ, който като страстен пианист и почитател на хубавата музика веднага застава зад идеята да се организира концерт. 

"Присъствието на Лили Иванова тук, на място, където са изнасяли концерти Жак Брел и много други легенди, означава създаване на връзки между държавите и това всъщност е целта на моята работа. Културата ни обединява"- категоричен е Кючюк, според когото има огромен интерес от страна на българската общност.

Евродепутатът очаква на концерта да присъстват и голяма част от неговите европейски колеги, сред които българският еврокомисар Илиана Иванова, Валери Хайер, която е председател на либералната група в ЕП, евродепутати от различни държави, както и белгийски политици, които са част от групата за приятелство между България и Кралство Белгия. Специална покана е отправена и към представители и посланиците от държавите от Западните Балкани, където Лили Иванова е позната като глас и олицетворение на България.

Популяризирането на събитието в Европа е обединило българската общност в Белгия в лицето на неправителствени организации и дипломатическия корпус на страната ни в Нидерландия, Германия, Люксембург и Белгия, казва още Илхан Кючюк, който е категоричен, че културата е важна част от българския код:

"Там, където е Лили Иванова, е България – там, където е България, е Лили Иванова - тези неща вървят ръка за ръка. И ние трябва да полагаме огромни грижи за тези великани в културата, в изкуството, защото това са дипломатите на България – допълва българският евродепутат. – Нека бъда една идея още по-откровен – няма български дипломат, който да свърши такава работа, каквато Лили Иванова може да свърши с гласа си. Това сме го виждали през годините, и ние дължим уважение. Концертът на Лили Иванова, и цялото нейно посещение в Брюксел, го възприемам като част от този национален пъзел на изграждането на културната дипломация на България навън" - допълва Илхан Кючюк.

Самата зала "Флаже" е архитектурна и културна забележителност на Брюксел. Завършена през 1938 година в стил арт деко, тя предлага една от най-добрите акустики в света, предпочитана за класическа, джаз и съвременна музика. На сцената й концерти са изнасяли имена като Едит Пиаф, Чък Бери и Чет Бейкър. В дома на брюкселската филхармония е записан и саундтракът на филма "Авиаторът" на Мартин Скорсезе. 

На 6 март във "Флаже" ще прозвучат едни от най-обичаните песни на примата на българската музика в нови аранжименти, направени от Ангел Дюлгеров сред които "Щурче", "Панаири", "Детелини", "Ветрове", "Камино", както и най-новата ѝ песен "Два белега". На сцената до Лили Иванова ще бъдат музиканти от "Ли оркестра".

"Ще ме осъдите, надявам се, накрая –

денят ще бъде слънчев и чудесен.

За нищо няма да се оправдая –

последната ми дума ще е песен!"

Присъда

Текст: Весела Кръстева / по интервюта на Жени Монева, БНР-Хоризонт и на Ангелина Пискова, кор. на БНР в Брюксел/

Снимки: lili.bg, БГНЕС, flagey.be

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15