Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Археологическият музей в Бургас с любопитна изложба на миниатюрни огледала

4
Снимка: БТА

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8 март, Международния ден на жената. В античността огледалата са били два вида – функционални и оброчни. Първите са използвани, за да се оглеждат високопоставените дами, а вторите били поставяни като дар за богинята, когато жените я молили да ѝ изпълни желание. Откриването на подобни предмети при погребения в региона е доказателство, че в близост е имало светилище на някоя от богините от гръцко-римския пантеон.


Огледалата, представени в бургаския музей са реставрирани и се датират от II – IV век. Направени са от олово. По-интересни са тилните ламели, върху които има стандартни надписи. В съвременните български земи текстовете са изписвани на старогръцки. Някои от тях гласят: "Ти си прелестна", "На хубавицата подобават всички хубави неща", "Хубавите неща подобават на хубавите жени", "За господарката подарък", "Красавице, вземи ме, аз съм твоята прелест". 

Върху едно от най-интересните представени огледала в изложбата няма посветителен надпис, но пък има изображение на богиня, предполага се, че това е Хера, Афродита или някоя от трите нимфи.


Част от огледалата са намерени при разкопки до с. Руен, с. Ябълчево, Акве Калиде, района на Поморие и др.

Женските ритуали и капризи в Античността не са се различавали много от съвременните. В постоянната експозиция на музея могат да се видят още стъкленици за парфюми, наречени лакримарии, както и унгвентарии – съдове за съхраняването на туш за миглите или други ароматни масла, обяснява екскурзоводът Гергана Данабашева пред БТА. Изложбата може да бъде разгледана в археологическата експозиция до края на месец март. 

Вижте още:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45