Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 март е обявен за Международен ден на гайдата

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Музикалният инструмент е вдъхновение за романа на Светлозар Панов "Гайдарят"

7
Снимка: Йоан Колев

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко километра селце Стойките пък също може да се похвали с уникална забележителност, посветена на традиционния музикален инструмент.

В Стойките се намира любопитен Музей на гайдата. Създаден е с безвъзмездното участие на хора от селото и района, и днес той посреща посетители както от страната, така и от чужбина. Експонатите в него са дарения от семействата и наследниците на именити гайдари от Родопите като Апостол Кисьов, Костадин Варимезов и други. 


Върху мехове на гайди, разположени на т.нар. "стена на Гинес", са записани имената на всички 333-ма гайдари, участвали в поставянето на световния рекорд по свирене на гайда, регистриран през 2012 г.

Диана Георгиева
"В музея може да видим свръх стари ценни гайди, но и различни пособия, свързани с гайдата като инструмент – разказва Диана Георгиева, която е сред създателите на интерактивната експозиция. – Показан е автентичният начин за изработка на частите на гайдата, по който са ги правили в миналото. Има звукова стая, където да чуем звук на гайдата, примесен със звуците от Космоса и да усетим колко много се доближават те, като тон и трептения, до звуците от ручилото на каба гайдата. В един кът можем да сложим слушалки и да чуем запис на соло гайда, а в съседство и друг запис на 333 каба гайди, които изпълняват съответната песен."


В експозицията е демонстриран и процесът на майсторене на пискуните на гайдата от най-използвания за изработката на инструмента дървен материал – бъз. Можете да се "заврете" в търбуха на гайдата, за да проверите каква е тя на допир отвътре, "защото тя е различна отвътре и отвън" – пояснява Диана Георгиева.


Разглеждаме музея заедно с дипломата Светлозар Панов, посланик на България в държави на няколко континента, чийто мандат в Австралия и Нова Зеландия приключи наскоро. Посещението му в Стойките е свързано и с премиерата на току-що публикувания му роман "Гайдарят", за която той избра съседното село Широка лъка, където са сторили чест на музикалния инструмент и хората, които умеят да разказват истории чрез космическия му звук, изграждайки специална чешма в центъра. 

Светлозар Панов
Родовите корени на Светлозар Панов са далеч от това място – в противоположния край на България и по-точно в Разградския регион, където, по думите му, също има традиции в  гайдарството. Може би затова гайдата става част от романа му, но също така тя се явява нишката, която свързва българи и ирландци в художествената творбата на дипломата.

Герои на романа "Гайдарят" са двама млади българи от средата на XIX век, които бягат от османския гнет в родното си село, за да търсят препитание като улични музиканти и по-добър живот в тогавашна Европа.


"Борбата за свобода понякога изисква и жертви, а жертвите са свързани с това човек да напусне своя роден дом, да оцелее, да намери сили, да се пребори с противника и да установи в своя район на свобода. Тръгвайки от България, героите попадат в различни ситуации. От една страна лични любовни, конфликтни и други. От друга – срещи с исторически личности, които са двигатели на своите движения, като героите на Унгария, на Ирландия, на Италия, които в средата на 19 век също търсят свобода от своите окупатори. Мисля, че пътуването между югоизточната част на Европейския континент и най западната – до Ирландия, е един път към свобода, един път на музиката и една пряка връзка между България и Ирландия. Две държави, които обичат, ценят, развиват гайдарското изкуство и са популярни по света със своите гайди."

Снимки: Йоан Колев, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05