Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици от Швейцария посетиха департамента по роботика и изкуствен интелект на EPFL

8
Снимка: Асоциация Канатица

Децата от българското училище "Канатица" се запознаха с достижения на учените в един от най-реномираните световни университети - Федералния технологичен институт в швейцарския град Лозана (École polytechnique fédérale de Lausanne – EPFL).

"Какво удоволствие беше за малките българчета да се докоснат до високите технологии и роботите?! Да експериментират върху себе си резултатите на учените от EPFL!" – това написаха във Фейсбук след посещението си в университета от Асоциация "Канатица", към която действа и едноименното неделно училище.


Най-голям интерес сред децата е предизвикала роботизираната ръка, конструирана за аерокосмически цели и за работа в открития Космос. Учениците усетиха и какво е да бъдеш оператор на робот, като бяха  поставени в напълно реални условия на работа, научаваме от училището.  


На децата е била представена и най-новата разработката - роботизиран модел, който подпомага движенията на деца с парализа или нарушени двигателни способности. Самите те са синхронизирали соите мускулни движения с модул, който е реагирал на техните движения. Интерес е предизвикал и триизмерният принтер, изработил елемент, който всяко дете е получило като подарък и за спомен от посещението.


Професор Бури, ръководител на лаборатория REHAsist, "отвори вратите буквално и преносно на света на роботиката за българските ученици и подари на всяко дете скъп сувенир - малък електромотор, съставна част от всеки роботизиран модул" - скъп спомен за посещението им в един от най-престижните институти по роботика и изкуствен интелект в света. 

Организираното посещение е част от образователната програма на училище „Канатица“ и се провело със съдействието на Евгения Русинова - ръководител проект TREX - приложение на роботиката в медицината за механична тромбоктомия.

Още снимки – в галерията под публикацията

Фото: Асоциация "Канатица" – Швейцария

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57