Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Словакия

Българският културен съюз – сърцето и душата на общността ни в Братислава

Интервю с Деница Секуличка - председател на съюза

Старият град в Братислава
Снимка: Красимир Мартинов

Първите българи в Словакия идват в самото начало на ХХ век. Това са трудолюбиви зеленчукопроизводители, които се включват в селското стопанство на страната като сезонни работници. Не след дълго някои от тях решават да вземат със себе си и семействата си. Към 1910 г. инициативни и будни наши сънародници решават да основат в Братислава свое градинарско сдружение. Избират си ръководство и представители, чиято задача е не само да се грижат за административни и социални въпроси, но и да повдигат духа на българите. 


Достоен продължител на делото на първите български заселници в Словакия днес е Българският културен съюз. Съюзът е регистриран като доброволно гражданско сдружение. Дейността му е насочена към утвърждаване на националната идентичност на българите и техните семейства, живеещи в Словакия, съхраняване на българските традиции и предаването им на младите поколения. Председател на съюза е Деница Секуличка - сърцето и душата на българската общност в Братислава и главен редактор на двуезичното списание „Сънародник“.

И тъй като българите са признато национално малцинство, словашката държава отделя средства за финансиране на определени дейности – разказва ни Деница, с която разговаряме в уютно кафене в центъра на Братислава.

Председателят на Българския културен съюз Деница Секуличка

„Всяка година кандидатстваме към Фонда за подкрепа на малцинствата, изготвяме по 5-6 проекта, след което петчленна комисия, съставена от българи, живеещи в Словакия, разглежда проектите и определя средствата. Нашият съюз се радва на най големия дял от финансовите средства, което означава, че сме се доказали през годините като най активната организация, с разнообразните събития, които реализира. И през тази година сме подали проекти и чакаме одобрение. Надявам се да успеем да направим поне толкова богата културна програма, колкото беше тя през 2023 г.“ – казва Деница.

Забележителност от Стария град в Братислава

Благодарение на своята работа, през миналата година Българският културен съюз подпомага издаването на ІV том на Българо-словашкия речник, организира концерти на Диана Експрес, Нина Николина, театрални постановки и гостувания на български актьори.

За дейността на Българския културен съюз в Братислава подробно разказва Деница Секуличка в звуковия файл по-горе.

Вижте и: 

Фото: Красимир Мартинов 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15