Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов:

Сбиванията между българи и чужденци в столицата не са на расова основа

Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за напрежение на расова основа” – така вътрешният министър Калин Стоянов коментира на страницата си във фейсбук сбиванията между българи и чужденци от последните дни в центъра на София. Той информира, че има задържани и по двата случая, за които клипове бяха разпространени в социалните мрежи.

Полицията “профилактира” над сто души в столицата

Арестувани са 24 годишен египтянин и 20-годишен сириец за нападението над две непълнолетни момчета и едно момиче на бул. “Витоша“. По думите на министъра, става въпрос за конфликт от личен характер, тъй като младежите са се познавали. Задържано е и 16-годишно момче – познайник на полицията за кражби и грабежи, предвождало групата българи, които нанесоха побой на британски студенти от пакистански произход на същия булевард.

Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа”, заявява Калин Стоянов.

Според министъра засиленото полицейско присъствие в столицата е за да не се допуснат нови прояви на насилие както срещу български граждани, така и срещу чужди – независимо дали са със статут на бежанци или туристи. Той добавя, че за реда в бежанските центрове се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците, но въпреки това МВР е осигурило и там засилено полицейско присъствие.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45