Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов:

Сбиванията между българи и чужденци в столицата не са на расова основа

Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за напрежение на расова основа” – така вътрешният министър Калин Стоянов коментира на страницата си във фейсбук сбиванията между българи и чужденци от последните дни в центъра на София. Той информира, че има задържани и по двата случая, за които клипове бяха разпространени в социалните мрежи.

Полицията “профилактира” над сто души в столицата

Арестувани са 24 годишен египтянин и 20-годишен сириец за нападението над две непълнолетни момчета и едно момиче на бул. “Витоша“. По думите на министъра, става въпрос за конфликт от личен характер, тъй като младежите са се познавали. Задържано е и 16-годишно момче – познайник на полицията за кражби и грабежи, предвождало групата българи, които нанесоха побой на британски студенти от пакистански произход на същия булевард.

Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа”, заявява Калин Стоянов.

Според министъра засиленото полицейско присъствие в столицата е за да не се допуснат нови прояви на насилие както срещу български граждани, така и срещу чужди – независимо дали са със статут на бежанци или туристи. Той добавя, че за реда в бежанските центрове се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците, но въпреки това МВР е осигурило и там засилено полицейско присъствие.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59