Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват ръкави, възстановяват я и сега са щастливи стопани на една от най-атрактивните и иновативни хижи в България.
Тя е на 29, той – на 34. Тя е българка от Момчиловци, той – аржентинец. Тя е завършила регионално развитие, а той – социология. Срещат се на другия край на света – на автобусна спирка в Сан Франциско. Николета тъкмо се връщала от студентска бригада в Аляска и Уриел й помогнал да качи куфара в автобуса. Така започва тяхната история. Двамата обикалят света в продължение на година и половина, но Николета решава да си се прибере у дома в Момчиловци и Уриел я последва.
"Това лято правим 3 години откакто сме хижари и забелязваме все повече интерес към планината и от млади хора, тъй като нашата планина е доста лесна и достъпна, в т.ч. и нашата хижа, до която се стига и с кола – казва Николета. – Около нас има туристически пътеки, а лятото много хора се отбиват и с велосипеди. Наблизо е Пампорово и други хижи."
Семейство Зунино са обзавели хижата с много вкус и усет за домашен уют. За радост на децата, те се грижат за кучета, котки и … кончета, които ще бъдат обучени за езда в планината. Организират се преходи за бране на билки или гъби, а от миналата година хижата приютява и …горски сватби.
"Все повече се търси такъв тип преживяване. Хората искат да са близо до истинското, да изплетат на булката венец от горски цветя, украсата да е с борови клонки, с естествени материали. И се получава много ефектно. Не е като в ресторанта, да отидеш на сватба и просто да седнеш на маса. Тук хората са на поляната, децата тичат, всички се събират около огъня вечер. Това е незабравимо преживяване. Тази година за трети път ще ни гостуват детски лагери. И това е нашата мисия, защото децата тук се учат да общуват с природата. При нас те събират горски плодове, имат лекции за животните, растенията и напълно забравят телефоните" – обяснява Николета пред Радио България.
"Момчил юнак" е носител на приза "Хижа на годината – 2023" в категория най-добра кухня. Хитът сред гостите е родопският пататник, но и някои по-екзотични гозби, предимно аржентински, приготвяни лично от "майстор" Уриел.
"Правим го с любов и се опитваме да приготвяме оригинални ястия, както и неща от местната кухня, като родопски ястия, но леко осъвременени – казва Уриел Зунино. – Предлагаме и аржентинска храна, особено през лятото, когато можем да използваме и барбекюто навън, но също и италиански специалитети, а понякога и азиатски супи. Гостите харесват нашата "аржентинска мусака", подобна е на вашата. Но предимно наблягаме на барбекюто, тъй като в Аржентина сме известни с месото на скара. На мен ми харесва местната кухня, която залага на домашните продукти. Хората тук си ги отглеждат в градините и като човек идващ от големия град, много ми допада."
Вижте също:
“София за начинаещи в 55 стъпки” – така се нарича туристическата обиколка на българската столица, организирана от Общинското предприятие „Туризъм“ (Visit Sofia). Безплатният пешеходен тур е подходящ за хора от всички възрасти, продължава 1 час и 45..
Чаирските езера са защитена местност в Западните Родопи, известна с естествено образували се свлачищни езера. Те са покрити с дебел торфен килим, а наоколо погледът се любува на зелени ливади и вековни смърчови гори. Намират се на 19 км източно от..
Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..