Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният младежки фестивал „Арлекин“ в Рим събра талантливи деца от Италия и България

4
Снимка: Венета Ненкова

Второто издание на международния младежки фестивал „Арлекин“, създаден през 2010 година от акад. Хачо Бояджиев, събра отново талантливите деца на Италия и България. Тази година фестивалът, който се проведе на 9 и 10 март в българското посолство в Рим, освен сферата на музиката обхвана и документалното, игралното и анимационно кино. Съорганизатор на събитието беше българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, където младежите от горния курс участваха в представянето

Амира Качарова и Джулия Нети от БУ „Асен и Илия Пейкови“ в Рим
Изпълненията на младите дарования бяха оценявани от български и италиански специалисти, като доц. Дарияна Куманова, Иван Лазара и Милена Базиле, съобщи за Радио България основателят на училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Флоренция Венета Ненкова:

"Доц. Куманова и Иван Лазара са тясно свързани с прочутия италиански фестивал „Сан Ремо“, тя – като създател на победители, той – като вокален треньор на участниците – отбелязва Венета Ненкова и допълва: – Освен председател на журито, Дарияна  Куманова е една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия с над 20-годишен опит на международната музикална сцена. Тя ръководи оркестъра на Сан Ремо, като единствената жена диригент по онова време и четвъртата жена диригент в над 70-годишната история на фестивала.  Носител е на наградата „Давид на Донатело“ и на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция. Иван Лазара е музикален директор на университетския курс на West Scotland University в Рим, а Милена Базиле търси и открива таланти за най-известните международни телевизионни програми.“

По думите на Венета Ненкова, не по-малко стойностни и доказали се личности са оценявали филмите на участниците в киноконкурса на „Арлекин“:

„Председател на журито беше актрисата и преподавател Елжана Попова. Тя е звезда на киното, телевизията и играе в Народния театър, когато заминава със стипендия за усъвършенстване в Рим. Ана Мария Гюзелева е българска балерина, актриса, журналист, хореограф, кино и тв продуцент, писател. Снимала се е в над 50 игрални филма, сериали и копродукции в България, Италия, Германия, Франция и САЩ. Като телевизионен журналист работи за  Българската национална телевизия и италианските RАI, TВ La 7 и Mediaset.  Била е Член на журито на Италианската филмова академия – за наградите “Давид на Донатело” за киноизкуство.“



В киноконкурса, освен документални и игрални ленти, бяха представени и анимационни филми, допълни Венета Ненкова:

"Някои от тях вече имат международно участие в петото издание на PUNTO Y RAYA JUNIOR FESTIVAL, най-абстрактното събитие в света,  създадено от деца и младежи! Член на журито беше и безспорният авторитет, проф. д-р Радостина Нейкова, която преподава анимация в НАТФИЗ и е носител на десетки международни награди. Освен автор и режисьор на анимационни филми, тя е художник и илюстратор на книги.“


По думите на Венета Ненкова, във фестивала са се включили деца от цяла Италия, както и победители от Националният конкурс Fuoriclasse и 11 от 14-те участници в 66-то издание на световно известният музикален конкурс за деца „Златната монета“.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20

Сънародниците ни в Кеймбридж се събират на неделно българско хоро

Клуб “Български народни танци в Кеймбридж” организира днес следобед неделно хоро. Това е поредното събитие на сдружението, което си поставя за цел да съхрани и популяризира нашето танцово наследство. “ Тук хората, които харесват българските народни..

публикувано на 28.04.24 в 10:14