Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Снимка: личен архив

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в профил с милиони последователи на дама с името София Марбея. Дори да сте попадали на нейни видеа, едва ли ви е хрумвало, че София всъщност е българка, родена и израсла в София. Последните двайсет и осем години тя живее в Испания със своето семейство, а сега говори пред Радио България за житейските неведоми пътища, добрите маниери и търпението да изчакаш точния момент за всяко нещо.

София Илиева е дете на комунизма, родена в средата на 70-те години на миналия век, много различно от настоящето време, признава тя и допълва: "Имахме късмет по онова време, че добрите обноски и уважението бяха на много по-високо ниво отколкото е в днешно време".

Като малка мечтае да бъде дипломат, откъдето е запаленият й интерес по протокола и етикета, или професионален състезател по фигурно пързаляне. И докато първото се оказва невъзможно в социалистическата й тогава родината, то второто бележи пътя й на израстване. На ледената пързалка се оказва още като ученичка през 1982 година, веднага след построяването на Зимния дворец на спорта в столицата. "Беше любов от пръв поглед", спомня си тя. Но въпреки голямата любов към кънките и дипломата с профил фигурно пързаляне и спортна медицина от Националната спортна академия, така и не успява да стане професионален състезател. В средата на 90-те години на миналия век България вече е демократична и свободна държава и не малко от познатите и приятелите на София заминали в чужбина. Един от тях ѝ предложил да отиде при него, в Испания, и да започне работа като треньор по фигурно пързаляне.

"Като завърших НСА реших да опитам. Много трудно беше тогава с визите и първата виза ми я отказаха. Казах си - край, няма излизане оттук. Втори път кандидатствах и получих виза. През 1996 година отидох първо в Палма де Майорка, да видя моя познат и семейството му, оттам заминах за Мадрид, където трябваше да изчакам малко, преди да започна треньорска работа и междувременно реших да посетя други мои приятели в Марбея и да си почина там"- спомня си днес българката.

Тази кратка почивка в слънчевото испанско градче слага началото на новия живот за София.

C Оскар Орасио

"Всъщност в Марбея започнах връзка с един човек и реших да остана там малко по-дълго. Междувременно започнах работа като фотомодел и така попаднах на обява за работа в местната телевизия за предаване, което се казваше "Часът на Оскар Орасио" по онова време. Взеха ме и започнах да помагам на Орасио, като асистент. И така три години прекарах в телевизията."

С началото на новия век се появяват и комуникационните възможности, които интернет дава на света. Постепенно София отново се връща към детската си страст и влечението към добрите обноски. Започва онлайн да следи и гледа различни курсове по темата, предимно от САЩ. Задочно се запознава с Жаклин Уитмур, която и до днес има училище за протокол в Америка, а тя ѝ предоставя свободен достъп до свои материали и лекции. Един ден София си казала - "Аз самата ще направя училище за добри обноски тук, в Испания".


"Защото, ако имаш добри обноски, ако знаеш как да общуваш с хората, ако знаеш как да слушаш вместо да говориш, ако можеш да предразполагаш другите да се чувстват добре около теб, тогава постигането на успех е много лесно. Не става въпрос само за маниери на масата, а за цялостно изграждане на личността. Нещо, което ако не си научил в семейството си, където би трябвало да се случи, то след това ти се налага да го учиш допълнително. В противен случай можеш да станеш успешен за малко, но при един провал, загуба, ти няма как да успееш да се върнеш там, където си бил" – убедена е София Илиева.

В края на 2000-а година, с помощта на свои съмишленици, тя отваря първото си училище по бизнес протокол и етикет на испански език в Марбея. Признава, че и там много хора не са били наясно какво точно означават етикет и добри обноски. И когато нещата в работата потръгват, София среща своя бъдещ италиански съпруг и се налага да приложи част от теорията, която преподава, в практиката на личния си живот. А именно – не можеш да си успешен в нещо, в което не влагаш 100 % от себе си. И днес, от опита и срещата с толкова много различни хора, българката защитава тезата, че не можеш да имаш успешен бизнес и успешно семейство едновременно. Трябва да избереш. След първото си дете София прави своя избор - да се отдаде на семейството си. Поне за малко. Следват години, в които тя е майка, съпруга и домакиня. "Да си домакиня е една огромна работата, която трябва да се уважава", категорична е сънародничката ни. Продължила да чете специализирана литература и да посещава курсове, вземала спорадични участия в телевизионни и филмови продукции като актриса, приемала ангажименти като модел. Вярвала, че ако заниманията й на обучител са нейното поприще, те отново ще я "намерят", в подходящ момент. Така и станало. Преди почти три години решила, че е време да се завърне. 


"Тъй като моето училище продължи да съществува през всички тези години, но като училище за езици, ръководено от други, в един момент си мислех дали да не се върна отново там и така да развивам идеите си. Моя приятелка ми предложи да опитам първо в социалните мрежи. Аз не бях много ентусиазирана, защото социалните мрежи за мен бяха възможност за комуникация с България. Все пак опитах и реших да заснема едно видео за това как правилно да държим дамската си чанта и една вечер го качих в ТикТок. Дори не знаех в детайли, как работи платформата. И на сутринта дойде дъщеря ми и каза – Мамо, видя ли си Тик Тока? Имаш 500 000 гледания на клипа."

Така приказката за София Илиева продължава дигитално. С помощта на децата си развила профила си и започнала да качва по един клип на няколко дни. След броени месеци последователите й вече били милиони, а решението дали да се върне сериозно в начинанието било взето.

"Когато четях коментарите под видеата, имаше едно неразбиране. Особено от по-младото поколение, което предимно ползва социалните мрежи. Усетих, че има една пропаст – те нямат основни познания и възпитание за маниерите и обноските от вкъщи, а са жадни за тях подсъзнателно. Видях, че хората наистина имат нужда от подобно знание."

Съдържанието, което София прави е на английски език, защото, по думите й, 80% от последователите й в социалните мрежи са англоговорящи. Вече има издадена тетрадка-дневник, която създава с помощта на последователите си. Пита ги за всичко - от това какво всъщност да представлява книжката, до нейния цвят и съдържание. "На всяка втора страница има съвети как да се държим във всяка една ситуация и среда" разказва София пред Радио България. Предстои изданието да се появи и на испански език. Води различни персонални и групови курсове и семинари по целия свят. Последният от тях ще бъде в средата на април в Дубай, "защото това да притежаваш много пари в никакъв случай не означава, че притежаваш класа" – казва с усмивка българката и е щастлива от големия интерес.

България присъства в живота на София Илиева ежедневно, но едва няколко пъти се е връщала в родината за тези близо трийсет години. "Много ми липсваше страната, особено в първите години, но винаги съм знаела, че "навън" има много неща, които искам да видя и да науча", казва тя. След като се омъжва идва за едно цяло лято с малките си деца и своя съпруг, който остава очарован от България, от кухнята тук, от хората и веднага предлага да останат да живеят в страната.

"Той се влюби в България, много му хареса! Беше естествено за него като италианец, да се припознае в манталитета ни. Показах му цяла България, много горда от това, че съм българка, и тогава оцених, колко ни е хубава родината. Много неща има да се променят като навсякъде по света, но родината ни е прекрасна" – казва София и се обръща към всички родители в днешния космополитен свят.


"Искам да го кажа и за абсолютно всички, които имат брак с чужденец – не забравяйте, че няма нищо лошо децата ви да учат много езици. Не слушайте никого, който ви казва, че децата няма да проговорят навреме, ако им говорите на повече от един език. От личен опит ви казвам, женена за италианец, живеем в Испания, моите деца говорят пет езика и нямаха никакъв проблем. Те посещаваха онлайн курсове в българско училище от пет годишни. Всяка събота и неделя сядаха и учеха български език, история, география и всичко свързано с България, защото трябваше да знаят откъде са майка им и баща им."

По-дружелюбни и малко по-усмихнати – това иска да види София в лицата на хората по улиците в нейния роден град. "Крайно време е да се научим да се радваме на постиженията на другите и да ги подкрепяме", казва София от Марбея. И продължава историята си – с добри обноски и усмивка да бъде посланик на България, какъвто е и всеки наш сънародник по света.

Снимки:  София Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05