Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

Светият синод окончателно касира изборите за Сливенски митрополит

Снимка: БТА

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си на Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит. До решението се стигна след като синодът касира изборите в епархията от 24 февруари и отказа да одобри двамата епископи излъчени за поста, както предвижда уставът на БПЦ. Тогава, по предложение на Пловдивския митрополит Николай, Синодът издаде и наредба, според която митрополитите сами ще решат кого да поставят на сливенския престол. Окончателното касиране на изборите не беше подкрепено от трима митрополити - Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

По време на заседанието на синода, пред палатата на молитвено бдение, се събраха две групи духовници и миряни - едните подкрепящи наредбата на Синода, а другите - настояващи за отмяна на митрополитската наредба. Голяма част от миряните пред Синода бяха дошли да подкрепят духовенството на Сливенска епархия и настояваха митрополитите да преразгледят решенията си от 24 февруари. Групата в подгрепа на решенията бяха духовници и миряни, докарани с автобуси от Пловдивска епархия. За да няма сблъсъци, полицията раздели двете групи с метални ограждения. След оповестяването на решението на Светия синод, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан разговаря със свещениците и миряните от Сливенска епархия и ги увери, че Уставът на БПЦ ще бъде спазен. Вероятно новите избори ще бъдат проведени през май, след Възкресение Христово.

"Като гледам колко разединени са българските политици, съмнявам се, че биха могли да повлияят на синода. Но онези, които влияят на политиците, влияят и на църковното ръководство. Църквата си остава най-големият собственик на недвижими имоти в България. Това не е малка мотивация", коментира пред БНР проф. Иван Желев.

„Съборът избра двама души, както е по закон и по църковния устав - поясни проф Желев. - Те обаче не се харесаха на някои. Не беше избран кандидатът на един от най-влиятелните и напористи митрополити в Българската правослвна църква. За всички е ясно, че това е Пловдивският митрополит". Проф. Желев допълни, че действията на синода „разрушават съборната традиция от Възраждането", като се опитват да наложат свой избор. По думите на проф. Желев, няма опасност от разкол, защото вярващият народ е сравнително единен. "Освен това, мнозинството от митроплитите осъзна опасността, в която бяха хлътнали“, посочи проф. Желев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56