Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища

Снимка: БГНЕС

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година – това реши правителството с предложените промени в Закона за висшето образование. Целта е да се подобри достъпът до висше образование на студентите, както и държавните висши училища да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина или в България. С отпадането на таксите съответните разходи за обучение ще бъдат поети от държавата.
Предвижда се годишната такса за 2023/2024 г. от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер, във връзка с което висшите училища и научни организации ще трябва да възстановят разликите на заплатилите ги студенти и докторанти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46