Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовници и политици изказаха съболезнованията по повод кончината на патриарх Неофит

България скърби за своя духовен пастир

Проф. Иван Иванов от Рим: Ще запомним изключителната му жертвоготовност в името на доброто, на мира и разбирателството между всички човеци

Снимка: БГНЕС- архив

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината му. Отец Стефан от храма "Св. Николай Чудотворец" в Русе е истински съкрушен: "Може би Бог го повика точно в този момент да се моли отгоре, където молитвите му ще бъдат по-силни. Много трагична вест в трагичен момент." От Лондон свещеник Добромир Димитров, който в продължение на десет години служи под духовното наставничество на Неофит отбелязва, че ще го запомни не само като много добър пастир, но преди всичко и като много добър човек.

Камбанен звън в центъра на София възвести кончината на българския патриарх. Всички храмове в София са отворени от ранното утро на деня, за да могат хората да запалят свещ и да се помолят за душата на Негово светейшество патриарх Неофит, който беше и митрополит на Софийската духовна епархия.

Белоградчишкият епископ Поликарп

"Бог да прости негово светейшество! И нека душата му бъде настанена там, където всички вярваме, че ще бъде – в Рая, в мястото на блаженството при Бога –– каза негов преосвещенство белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит. – Това, което украси неговата същност беше неговата скромност, неговото смирение, неговата сърдечност и топлина, с която към всеки се отнасяше."

Не закъсняха реакциите и на българските политици. Минути след официалното изявление на Св. Синод, президентът Румен Радев изрази скръбта си с думите: "Кончината на предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ – написа президентът във Фейсбук . – С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава." Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза на страницата си: "Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова."

Пак в социалната мрежа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа: "България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин!"

В публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет премиерът в оставка Николай Денков също изказа съболезнованията си и изтъкна, че патриарх Неофит "ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб".

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел написа: "Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие."

Партийните лидери Кирил Петков ПП-ДБ, Костадин Костадинов "Възраждане", Корнелия Нинова БСП, Делян Пеевски ДПС също изказаха съболезнованията си.


Главното мюфтийство на Република България изказа съболезнованията си към "Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния водач и предстоятел на Българката православна църква".

"С тъга и прискърбие научихме, че Негово Светейшество, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, е приключил земния си път – отбелязва Мюфтийството в публикация на официалната си страница във Фейсбук. - Той ще остане в съзнанието ни като изключително добър човек и като диалогичен духовен водач. Мюсюлманското изповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и традиционните ценности, които заедно сме отстоявали", отбелязват от Главното мюфтийство.

Свещеници и миряни изразяват покрусата си от тежката загуба, както и безпокойството си за бъдещето и единството на Българската православна църква. Как ще запомним патриарх Неофит?

Отец Иван Иванов

"Трябва да го запомним като човек на духа, изключителен ерудит, изключителен духовник! – казва протойерей проф. Иван Иванов, духовник в Българската православна църква в Рим. – Човек, православен християнин, който отдаде живота и делото си за развитието и просперитета на Българската православна църква и на българската държава, изобщо на целия български народ. Това беше човекът, който преживя нелеките години на проблеми, които имаше както българското общество, така и българската църква, но успя да ги преодолее със своя изключителен християнски пример, с неговото търпение, с неговото смирение пред Господ и пред българската църква. И с изключителната му жертвоготовност в името на доброто, в името на мира и разбирателството между всички човеци. Тъй като дядо Неофит показваше достойно как един християнин трябва да живее своя живот. И го показваше не само в периодите, в които той се изграждаше като личност и духовник, през целия си живот, но и най-вече като предстоятел и първосветител на българската православна църква."


"Добрият пастир не търси своето, а с готовност се жертва за своите ближни", казва патриарх Неофит в интервю за предаването "Вяра и общество" на БНТ от 2015 г., по повод неговия 70-годишен юбилей.
Господ ни дава тежести, изпитания, трудности, колкото можем да понесем, а следването на Христа определя добрия патриарх, споделя дядо Неофит и допълва качествата на добрия духовен пастир:
"Палагане душата за своите приятели и за поверените му души. /.../ Да има постоянна мисъл, молитва и загриженост за тези, които са в беда."
Православните християни, присъствали на Богослуженията, извършвани от дядо Неофит помнят ангелогласните му песнопения, свидетелство за което са великолепните  Стихири и Катавасии изпети на Възкресение Христово, по времето, когато все още е служил като митрополит на Русенската духовна епархия:


Снимки: БТА, БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56