Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година след договора за стратегическо партньорство

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българският дипломатически институт и Румънският дипломатически институт подписаха споразумение за сътрудничество

Снимка: Владимир Митев

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година стратегическо партньорство между България и Румъния. Пътят напред” не могат да не предизвикат медиен и обществен интерес. Конферентната зала на Румънския дипломатически институт беше почти пълна, присъстваха посланици на страни от НАТО и ЕС, румънски външнополитически анализатори и дипломати, както и български журналисти. 

Събитието премина под егидата на Дипломатическите институти на двете съседни държави, като техните директори - съответно Лиляна Попеску и Таня Михайлова, подписаха споразумение за сътрудничество, което обновява съществувал по-рано договор за взаимодействие помежду им. Таня Михайлова припомни, че през 2023 г. Българският дипломатически институт е публикувал сборника с изследвания “Румънската външна политика в геополитически контекст и България”. На свой ред Лиляна Попеску сподели, че Румънският дипломатически институт е написал изследване за българо-румънското стратегическо партньорство, което ще бъде публикувано на сайта му в близко бъдеще.

С интерес предизвикаха изказванията на Даниела Гътман - държавен секретар в румънското външно министерство, и Елена Шекерлетова - български заместник-външен министър. И двете подходиха към стратегическото партньорство между двете страни, но по различен начин. Гътман говори повече за контекста, в който това партньорство се разгръща - например как едно координиране на външните политики в Югоизточна Европа може да изиграе позитивна роля за приобщаването на региона към ЕС. Тя засегна и темата за Глобалния юг, който се превръща във все по-важно и интересно пространство за Запада, към който Румъния и България принадлежат.

Шекерлетова се фокусира повече върху самите българо-румънски отношения, тяхната динамика и постигнатото в българо-румънското стратегическо партньорство през изминалата година. Нейното послание бе и мотивационно - с фрази, които подчертаваха нуждата двете страни да взаимодействат и потенциала, който две съседни държави могат да си осигурят една на друга.

Поанта на събитието бяха речите на българския посланик в Румъния Н.Пр. Радко Влайков и на румънската посланичка в София Н.Пр. Бръндуша Предеску. Влайков подчерта, че е изключително доволен от бързината, с която бе подписана декларацията за стратегическо партньорство. Той припомни, че между подписването на договора за моста при Видин-Калафат и завършването му са минали 12 години. И призова двете външни министерства да положат нужните усилия, така че новият мост при Русе-Гюргево да бъде финализиран за 4 години, след като бъде сключен договорът за него. Според Влайков бизнесът в двете страни е показал, че може да бъде много ефективен и подобен срок е реалистичен.

Бръндуша Предеску също говори позитивно за динамиката на българо-румънските отношения през последната година. Тя спомена, че и двамата с нейния колега Радко Влайков са имали много работа през този период. И държеше да се знае, че международният контекст, в който българо-румънските отношения се разгръщат, е благоприятен за тяхното развитие. Според посланик Предеску, когато говорим за изграждане на инфраструктура в българо-румънските отношения, не трябва да имаме предвид само големите инфраструктурни проекти, а и създаването на връзки между хората от двете страни.

Събитието бе повод за много неформални разговори между български, румънски и други дипломати след неговото приключване. То бе знак за усилията на българските и румънските външнополитически елити да мислят заедно за своя регион и за международните отношения. Би било чудесно, ако подобни опити се превърнат в практика и се случват не само на знакови годишнини. Българо-румънското стратегическо партньорство ще заживее своя истински и самоподдържащ се живот, когато не само дипломатите и политиците, но и обикновените хора започнат по естествен начин да правят неща заедно.

Снимки: Владимир Митев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42