Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: Патриарх Неофит беше икона на вярата

Митрополит Антоний
Снимка: БГНЕС

И във втория ден на национален траур множество вярващи се наредиха на опашка, за да се поклонят пред тленните останки на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ни напусна на 13 март. Мнозина припомниха ролята на Неофит за преодоляването на разкола на Българската православна църква след началото на демократичните промени. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний сподели пред БНТ, че е видял в очите на хората дълбока мъка от раздялата с обичан човек, който е бил "икона на вярата". Той заяви, че е важно да следваме достойния пример на Неофит, "защото във времената на разделение между хората, в които живеем, на криза, на войни, ние трябва да свидетелстваме за единството на църквата и да обединяваме паството. Защото, както казва Христос, "по това ще познаят всички човеци, че сте мои ученици, ако имате любов помежду си"".

През 2024 г. се навършват 1160 години от покръстването на българите и ролята на БПЦ в контекста на тази годишнина е голяма, каза митрополит Антоний. Макар българският народ по традиция да е православен, подрастващото поколение има нужда да осъзнае смисъла и значението на вярата, подчерта той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15