Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпрати патриарх Неофит в последния му земен път

Снимка: БГНЕС

Днес беше вторият ден на Национален траур, в който България се прости със своя духовен водач патриарх Неофит. За да изпратят в неговия последен земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит, който ни напусна след продължително боледуване на 13 март, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се стекоха стотици миряни, представители на българското и чуждестранно духовенство. 
Сред присъстващите на архиерейската заупокойна света Литургия бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, председателят на парламента Росен Желязков, президентът на България в периода 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов, последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. 
Службата беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на БПЦ.
Литургията беше последвана от опело, водено от пристигналия с голяма църковна делегация Вселенски патриарх Вартоломей заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.
"Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ", подчерта пред журналисти президентът Радев. "Днес е тъжен ден не само за България, но и за всички нас", отбеляза Вселенският патриарх Вартоломей.
След опелото с литийно шествие тялото на Българския патриарх беше проводено до митрополитската катедрала "Света Неделя", за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. Тленните останки бяха пренесени с лафет, с който на времето цар Борис Трети е бил изпратен в последния си земен път. За разлика от 1943 г. обаче, когато лафетът е бил теглен от коне, днес това стана с военна машина, уточнява БНТ. Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени от южната страна на "Света Неделя".

И в края нека си припомним една от заръките на Неофит, изречена през ноември 2021 г.: "Нека Всемилостивият Бог щедро дарува на всички нас мъдрост и разсъдителност, любов към ближния и мисъл за другия, като ни избави от всеки егоизъм и високомерие, от всяка гордост и самомнение, от бича на днешното време - безчувствеността към другия, които са най-мъчните препятствия пред нас по пътя ни към Христа и Неговото Царство".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15