Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпрати патриарх Неофит в последния му земен път

Снимка: БГНЕС

Днес беше вторият ден на Национален траур, в който България се прости със своя духовен водач патриарх Неофит. За да изпратят в неговия последен земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит, който ни напусна след продължително боледуване на 13 март, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се стекоха стотици миряни, представители на българското и чуждестранно духовенство. 
Сред присъстващите на архиерейската заупокойна света Литургия бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, председателят на парламента Росен Желязков, президентът на България в периода 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов, последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. 
Службата беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на БПЦ.
Литургията беше последвана от опело, водено от пристигналия с голяма църковна делегация Вселенски патриарх Вартоломей заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.
"Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ", подчерта пред журналисти президентът Радев. "Днес е тъжен ден не само за България, но и за всички нас", отбеляза Вселенският патриарх Вартоломей.
След опелото с литийно шествие тялото на Българския патриарх беше проводено до митрополитската катедрала "Света Неделя", за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. Тленните останки бяха пренесени с лафет, с който на времето цар Борис Трети е бил изпратен в последния си земен път. За разлика от 1943 г. обаче, когато лафетът е бил теглен от коне, днес това стана с военна машина, уточнява БНТ. Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени от южната страна на "Света Неделя".

И в края нека си припомним една от заръките на Неофит, изречена през ноември 2021 г.: "Нека Всемилостивият Бог щедро дарува на всички нас мъдрост и разсъдителност, любов към ближния и мисъл за другия, като ни избави от всеки егоизъм и високомерие, от всяка гордост и самомнение, от бича на днешното време - безчувствеността към другия, които са най-мъчните препятствия пред нас по пътя ни към Христа и Неговото Царство".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50