Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу гласуването в руското посолство в София

Снимка: БТА

В третият и последен ден от президентските избори в Русия, които са с предизвестен край руските граждани в България гласуват в руското посолство в София. По обяд пред дипломатическото представителство имаше опашка от стотици жеалещи да гласуват.

Пралелно край посолството започна протест, организиран от асоциацията "Свобода за Русия". Участниците в него - руски граждани, определят изборите като нелегитимни и призовават европейските държави и институции да не признават резултатите. Акцията е част от инициативата "По обед срещу Путин", която трябва да обедини противниците на руския президент и на водената от него война срещу Украйна.

Свободата е право на всеки, в Русия нямат такова право, заявиха от гражданското сдружение "Ние идваме", които също организират демонстрация пред руската мисия в столицата.  От сдружението са разположили маса с две урни за гласуване - за починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални и за президента на Русия Владимир Путин. Гражданите могат да "гласуват символично" за един от двамата. Арман Бабикян от гражданското сдружение каза пред медиите, че ЕС няма да признае изборите в Русия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00