Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

Одрин, поклонение пред гроба на отец Александър Чъкърък в двора на храма "Св. Георги".
Снимка: Дарина Григорова

На 17 март се навърши една година от кончината на отец Александър Чъкърък. Той дълги години, всеотдайно работеше за възстановяването и запазването на двата български храма в Одрин и националните традиции в града.

По този повод вицепрезидентът Илияна Йотова откри барелеф на отец Александър в църквата „Св. Георги“ в Одрин, предава пратеникът на „Радио България“ Дарина Григорова. „Всяка минута от живота му бе посветена на опазване на православната вяра, на българския език, на укрепването на българската общност. Отец Чъкърък беше един от най-добрите посланици между България и Турция“, каза на церемонията вицепрезидентът. Тя благодари на съпругата на свещеника Мария Чъкърък, че продължава да ръководи българското неделно училище „Иван Вазов“ и Народно читалище „Просвета“. То е единственото българско читалище в чужбина. Йотова увери Мария Чъкърък в подкрепата на президентската институция за тяхната дейност.

След заупокойната молитва архимандрит Атанасий каза: „Когато служим на Бога ние заставаме пред Светия престол, въздигаме ръце и се молим за всички. Аз вярвам и съм сигурен, че в този момент отец Александър е застанал пред Божия престол и се моли за всички, които бяха с него в тези години, когато той пазеше и бранеше светото православие“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10