Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротацията в правителството е под въпрос

Снимка: БГНЕС

 "Продължаваме промяната – Демократична България" имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъдат приети като равнопоставен партньор. Според ГЕРБ, които направиха изявление вечерта на Сирни заговезни, когато православните си дават взаимно опрощение, спорът се води около принципа на равнопоставеност в управлението.


По думите на вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел, на преговорите с ПП- ДБ, ГЕРБ са предложили да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, с възможност за смяна на министри и продължаване на работата по споразумението за коалиционно управление. "Това беше категорично отхвърлено", посочи тя и изтъкна, че ГЕРБ остават твърди в представата си за управлението на страната, в която състав, приоритети и реформи вървят „ръка за ръка“.  НА ПП- ДБ е даден срок днес, до 12:00 часа, да осмислят предложенията на ГЕРБ, в противен случай след като получи мандат за съставяне на правителство от президента, първата парпламентарна политическа сила ще върне празна папката на държавния глава.


В отговор Христо Иванов от ПП-ДБ изтъкна на брифинг, че случващото се в момента е излишно и изтъкна, че ако споразумението не бъде подписано, ще е тежко за всички. От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова Мария Габриел да вземе мандата, но да изчака конскитуционният срок от една седмица, вместо веднага да го връща празен, което ще даде възможност да бъдат довършени преговорите, защото най-важното са реформите, а не министрите. Петков посочи още, че ГЕРБ са поискали премиер да бъде Мария Габриел, като тя запазва МВнР. По думите му, ГЕРБ са искали МВР, министерствата на иновациите и растежа, екологията, образованието и науката, и на културата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25